vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - september 2015 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf


Na een succesvol zomerprogramma in het huis gaan we nu
weer volop aan de slag met het wekelijkse programma waarbij we onze gasten een hoop verschillende activiteiten kunnen aanbieden. We brengen ze graag nog even bij u onder de aandacht. Inschrijven kan natuurlijk meteen op onze site.

Daarnaast bent u van maandag t/m vrijdag vanaf 9.30 uur van harte welkom voor een kop koffie of een praatje met een van onze gastvrouwen en dat kan tot 16.30 uur behalve op vrijdag dan is het huis vanaf 13.00 uur gesloten. 

We hopen u gauw weer te mogen begroeten in ons huis!


Wekelijkse activiteiten zijn:


MAANDAG:

Diepte-ontspanning:
Wanneer je in een enerverende periode verkeert, kun je het moeilijk vinden om te ontspannen en om in je evenwicht te blijven of deze te vinden. Door veranderingen kunnen lichaam en geest moeite hebben zich aan de nieuwe situatie aan te passen of om een nieuw gevoel van balans te vinden. Hierbij kan een behandeling ondersteunend zijn. Tijdens de sessie lig je gekleed op een massagetafel. De behandeling kan je rust en ontspanning geven en brengt je in contact met jezelf. Vooral in een enerverende periode is het heerlijk dat je lichaam welzijn, rust en evenwicht mag ervaren. De behandeling wordt gegeven door Geert Glaudemans of Marianne Klaasen. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Rouwverwerking op afspraak:
De werkwijze bij rouwverwerking is erop gericht om je te begeleiden bij je rouw en verdriet. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en meer energie om door te gaan en dingen te ondernemen. Je verdriet verdwijnt heel langzaam aan naar de achtergrond en je ervaart steeds vaker momenten van ontspanning, blijdschap en “een goed gevoel”. Marjella Kempkens reikt je haar hand om daar samen aan te werken. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Dansen, bewegen en genieten:
Bij ziekte of verlies en het verwerken daarvan, kan het ondersteunend zijn om contact te maken met dat wat in je leeft. Een manier om dat te doen is je lichaam in beweging te brengen, waardoor ook je binnenwereld in beweging komt. 

Tijdens deze workshops wordt er gedanst en zijn er oefeningen, zowel met muziek als in stilte, alleen en in contact…..en voel je vooral vrij om te doen wat klopt voor jou. Nicole Jansen nodigt je uit je lijf en voeten in beweging te brengen op de door haar uitgekozen muziek. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Zingen voor je leven:
Zingen maakt je blij en geeft energie! Daarom hebben wij ook voor Den Bosch e.o. een ‘Zingen voor je leven’ – koor opgericht. De koorleiding is in handen van Annet Vervoort. Zij wordt begeleid op de piano door Ton van Alphen.

Het koor is bedoeld voor mannen en vrouwen die getroffen zijn (geweest) door kanker en hun vrienden en familieleden. Neem dus gerust je moeder, vader, zus, vriend of vriendin mee zodat je ook de leuke momenten met elkaar kunt delen. Zangervaring is niet nodig, er zijn geen wachttijden of toelatingsprocedures. Plezier in zingen staat centraal. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Bijeenkomst van de Bondgirls:
Dit is een lotgenotenavond voor jonge vrouwen tot 45 jaar. Verbonden door vechtlust, stoerheid en helaas ook ziekte vormen de “Bondgirls” een netwerk van steun voor elkaar. Bij de Bondgirls vind je naast gezelligheid ook een luisterend oor en delen we handige tips om met ongemakken van kanker om te gaan en er ondanks je ziekte toch leuk en trendy uit te zien.

Het Vicki Brownhuis wil speciaal voor deze doelgroep (ex-)kanker patiënten (niet alleen borstkanker maar ook iedere andere vorm) elke twee maanden een activiteit organiseren waarbij het programma mede bepaald wordt door de vrouwen zelf. Deze eerste avond gaan we in gesprek met elkaar om een mooi programma samen te stellen voor de rest van het jaar. De bijeenkomsten worden begeleid door Anny van den Heuvel en Cecile Collaris. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.


DINSDAG

Meditatief boetseren:
Bij meditatief boetseren ontstaat er een object dat geïnspireerd is door een visualisatie meditatie. Het gaat hierbij niet om het eindresultaat maar om de beleving van het moment. Door de eigenschappen van klei: zacht, meegaand, gehoorzaam, plastisch maar ook weerstand biedend, ga je helemaal op in het materiaal. Docent is Christine ter Aa. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Schilderen:
Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, ontdekken vaak onverwachts een behoefte voor het creatieve en kunstzinnige. Het komt vaak voort uit een intuïtief gevoel. Kunstzinnig, scheppend, bezig zijn, is een fijne manier om te ontspannen en een andere kant van je zelf te leren kennen. Wat ook belangrijk is: het spreekt de gezonde kern van de mens aan. Hiermee kan actief aan de eigen gezondheid gewerkt worden.

In het Vicki Brown huis ga je onder deskundige begeleiding van Rocco Ancarola samen met anderen aan de slag. We schilderen voornamelijk met de nat-in-nat schildertechniek waarbij je met waterverf op papier, dat van tevoren vochtig is gemaakt, schildert. Bij het nat-in-nat schilderen gaat het voornamelijk om het proces en om je eigen ervaring. We schilderen liever uit intuïtie dan naar een bedachte voorstelling waarbij de creatieve en scheppende kwaliteit naar boven kan komen. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Stoelmassage op afspraak:

Wat is een TouchPro®Stoelmassage? Stoelmassage is een korte, activerende massage die op een speciaal hiervoor ontworpen stoel wordt uitgevoerd. Deze massage wordt over de kleding heen gegeven. Het is zo opgezet dat je je in ongeveer 20 minuten lichamelijk en geestelijk weer een stuk fitter voelt. De stoelmassage wordt gegeven door een van onze professionele masseurs: Jan-Willem Kreemers, Elke de Bert en Berry Jollie. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Kunstzinnige hulpverlening voor kinderen en volwassen op afspraak:
Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker bij jezelf of je naaste verandert alles. Soms is het, zelfs als je al lang genezen bent, lastig om de draad weer op te pakken en grip te krijgen op je leven en je gevoelens.

Het Vicki Brownhuis biedt individuele kunstzinnige hulpverlening voor kinderen en volwassenen. De creativiteit wordt ingezet als hulpmiddel om innerlijke gevoelens, angsten of verlangens op een prettige manier naar buiten te laten komen. Zo proberen we de ingrijpende ervaringen te relativeren, te begrijpen en een plaats te geven. Op dinsdag vindt deze sessie plaats onder leiding van José Kozica. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.


WOENSDAG

Voetmassage:
Als je voor de eerste keer komt, hebben we een voorgesprek, je fysieke en mentale conditie is van belang om een verantwoorde (voet)massage te kunnen geven. De voet weerspiegelt de mens in lichaam, geestelijk en emotioneel opzicht. Het is een veilige manier om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Vervolgens onder ga je een ontspannende, energetische voetmassages. Dit is anders dan een behandeling waarbij drukpunten gemasseerd worden. Het is een moment van rust. Voetmasseurs zijn: Elke de Bert, Rina Bakker, Willemien van de Pol. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.Yoga:
Voor mensen die kanker (gehad) hebben, kan yoga beoefenen een mooie manier zijn om lichaam en geest weer in balans te brengen. Je oefent in een groep, samen met lotgenoten onder begeleiding van Desiree Schellekens. Het gaat bij yoga niet om bereiken of presteren, ieder oefent binnen zijn of haar eigen grenzen. Daarbij wordt in de groep natuurlijk rekening gehouden met eventuele gevolgen of beperkingen die je misschien hebt.

Met aandacht uitgevoerde lichaams- ademhalings-, ontspannings- en meditatieoefeningen kunnen helpen veranderingen te accepteren en vanuit innerlijke rust en een nieuwe balans te vinden. Yoga kan je helpen het contact met je lichaam te herstellen, vertrouwen in je lichaam te hervinden en weer eens te kunnen genieten van wat er allemaal is. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Kunstzinnige hulpverlening voor volwassenen en kinderen op afspraak: zie omschrijving hierboven. Op woensdagmiddag is de begeleiding in handen van Ellen Dreezens. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.


DONDERDAG

Diepte-onstpanning: zie omschrijving hierboven. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Mandala tekenen:
Cirkels, spiralen en andere ronde objecten hebben altijd tot de verbeelding van de mens gesproken. Het magische van de cirkel is dat er geen begin en geen eind is. Individuele mandala’s, zoals wij die in de cursus gaan tekenen onder begeleiding van Christine ter Aa, kunnen een onbeperkt aantal motieven en symbolen bevatten. Je kunt je eigen fantasie er op loslaten.

Mandala tekenen doet iets met je. Terwijl je met de kleuren en de vormen bezig bent, gebeurt er iets met je.
Zo kun je bijvoorbeeld leren:
o beter met grenzen om te gaan
o tot jezelf te komen en rust te vinden in jezelf
o te centreren en te concentreren en tegelijkertijd te ontspannen
o je te oriënteren op je eigen levenspatroon
o kracht te putten uit je eigen middelpunt.
Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Psychologische hulpverlening op afspraak met Jacqueline Lenders:
Met welke problemen kun je terecht? Je hebt kanker of iemand in je omgeving heeft kanker en je hebt het gevoel dat je hier slecht mee om kunt gaan. Je bent angstig voor het ziek zijn, bang voor de dood, voor wat jou en je geliefden kan gebeuren. Je bent somber en lusteloos en komt tot niets. Je voelt je erg alleen met je ziekte. Je ervaart problemen in de intimiteit met je partner. De communicatie met partner, kinderen of andere naasten verloopt moeilijk.

Wat zijn de mogelijkheden? In de psychologische behandeling ligt het accent op de emotionele aspecten van het functioneren. Ik probeer een veilige plek te bieden, waar mensen over hun grootste angsten, zorgen, verdriet en soms ook kwaadheid kunnen praten. Op verschillende manieren kan hulp worden geboden. Soms zal de gespreksbehandeling vooral gericht zijn op je klachten en op je leven met de ziekte. In andere gevallen ga ik dieper in op het verband tussen de klachten en de gehele levensloop, zodat je beter leert omgaan met situaties waarin je geblokkeerd raakt. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Wandelen:
Na de diagnose kanker, is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt en heeft u andere dingen aan uw hoofd. Maar een goede conditie is belangrijk tijdens en na uw behandeling. Met onze groep maken we tweewekelijks afwisselende wandelingen van ongeveer 5 km. We komen door de mooiste natuurgebieden en landgoederen in de omgeving.

Soms gebruiken we een thema, wat vaak mooie inzichten geeft en een helende werking kan hebben. Maar, wat we vooral doen is samen genieten van de schoonheid en de rust van de natuur tijdens de wisselende seizoenen.De wandelingen worden begeleid door Anita van Nuland. Klik hier voor meer informatie.

Kunstzinnige hulpverlening voor volwassenen en kinderen op afspraak: zie omschrijving hierboven. Op donderdag vindt deze sessie plaats onder leiding van José Kozica. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.


VRIJDAG

Praatgroep uitgezaaide borstkanker:
We nodigen zowel mannen als vrouwen met uitgezaaide borstkanker van harte uit om deel te nemen aan de gespreksgroep. Praten met lotgenoten biedt op een heel eigen manier steun. Soms is één woord genoeg. Samen verdriet delen en samen lachen. Ervaringen uitwisselen over behandelingen, jouw arts, nieuwe medicijnen, tips voor kwaaltjes en vervelende bijwerkingen. En hoe ga jij om met je leven nu? Wat vind je lastig? Wat helpt jou? Waaruit haal jij energie?
In overleg met de deelnemers worden de thema’s bepaald. In de groep staan herkenning, erkenning en respect voor de ervaring van ieder, hoe verschillend ook, centraal. De bijeenkomst vindt plaats onder begeleiding van Stans Lorie en Nelleke den Hartog met Brigitte Bruin als afgevaardigden van Borstkankervereniging Nederland. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

 

OVERIGE ACTIVITEITEN:

Herfstdecoraties maken op 17 oktober: 
Een workshop bloemschikken gegeven door Hannie Bijsterbosch waarbij je zelf een herfstdecoratie maakt op een schaal. De workshop wordt gegeven van 10.00-12.00 uur op zaterdag 17 oktober en de kosten zijn 10 euro per persoon. De workshop is bedoeld voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Dus neem gerust iemand mee om samen deel te nemen aan deze workshop. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers dus schrijf je snel in! Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Overige activiteiten die in het Vicki Brownhuis plaatsvinden zijn o.a. verwendagen voor vrouwen, breiochtenden i.s.m. Breiboezem, decoraties maken voor pasen, herfst en kerst, high tea. Ook vindt er 2x per jaar een cursus mindfullness plaats van 8 lessen. 10x Per jaar vindt er een bijeenkomst plaats van stomadragers i.s.m. de Nederlandse Stomadragers.

En zo verschijnen er misschien ook nog wel nieuwe activiteiten op de kalender in de loop van dit jaar. Wij houden u hiervan op de hoogte middels deze nieuwsbrief en neemt u ook regelmatig een kijkje bij de activiteiten die op onze site vermeld staan en waar u zich ook meteen kunt inschrijven voor deelname aan een activiteit. U ontvangt van elke inschrijving een e-mail ter bevestiging van deelname met daarin alle benodigde gegevens.

Wij hopen u gauw weer te mogen begroeten in ons Vicki Brownhuis!

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Hinthamereinde 72-74, 5211 PP 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550, Fax 073-6144460, Open op werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur

Steun ons met uw donatie op Rabo 1445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen