vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - mei 2018 webversie
 headervbrown.jpg
De ontmoetingsplek voor ’s-Hertogenbosch en omstrken waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Het Vicki Brownhuis: 'meer dan kanker'


Woordje vooraf

Mei is een maand met veel vrije dagen zoals Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. Hopelijk kunnen we genieten van het mooie voorjaarsweer, elkaar en leuke activiteiten. Ook op de andere dagen valt er genoeg te ondernemen, neem maar eens een kijkje in ons activiteitenoverzicht. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten. 

Gesloten Hemelvaartsdag 10 mei; 2e Pinksterdag 21 mei


Nieuws
We hebben een mooi filmpje met Tineke Smilde, internist oncoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, over de betekenis van het Vicki Brownhuis voor mensen met kanker en hun naasten en nabestaanden. Bekijk het filmpje hier.
 
Agenda maand mei
 • woensdag 2 mei - inloopspreekuur Praktijk Koningsweg Fysiotherapie in het Vicki Brownhuis van 15.30 - 16.30 uur. Meer weten?
 • donderdag 3 mei - wandelen om 9.30 uur. De wandelgroep zoekt nog nieuwe wandelaars. Zin om je conditie op te bouwen, samen met lotgenoten in de natuur? Meld je hier aan.
 • dinsdag 8 mei - koken met masterchef Wim van Zon om 17.00 uur. Lekker koken en samen eten, iedere keer iets bijzonders. Doe je mee? Aanmelden kan hier.
 • maandag 14 mei - Nederlandse Stomavereniging 10.00 - 12.00 uur een inloopochtend voor Stomadragers en hun partners in het Vicki Brownhuis.Klik hier voor meer informatie.
 • maandag 14 mei - Bondgirls om 19.30 uurJonge vrouwen lopen door kanker vaak tegen problemen aan die lastig zijn te bespreken zijn. We delen handige tips om met ongemakken van kanker om te gaan. Lees meer.
 • woensdag 16 mei - inloop ochtend in het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 9.30 tot 12.30 uur. Het Vicki Brownhuis is aanwezig voor vragen, advies een praatje. Wat kunnen we voor jou betekenen? Kom langs!
 • donderdag 24 mei - bijeenkomst van de prostaatkankerverening van 14.00-16.00 uur voor mannen met prostaatkanker en hun parter. Het thema is 'Hoe ervaren ik en mijn omgeving prostaatkanker'. Klik hier voor meer informatie.
 • donderdag 24 mei - inloop ochtend in de lounge van het Oncologisch Centrum Bernhoven Ziekenhuis in Uden van 9.30 tot 12.30 uur. Het Vicki Brownhuis is aanwezig voor vragen, advies een praatje. Wat kunnen we voor jou betekenen? Kom gerust langs.
 • donderdag 24 mei - Workshop Essentiële oliën van 19.30 - 21.00 uur. Kirsten van Lierop vertelt over het gebruik van essentiële oliën en wat deze voor jouw lijf kunnen betekenen. Zodat je zelf invloed kunt uitoefenen op jouw gezondheid. Wie wil dat nou niet?. Geef jezelf op en lees meer.
 • vrijdag 25 mei - gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker om 10.30 uur. Zowel mannen als vrouwen met uitgezaaide borstkanker zijn van harte welkom om deel te nemen aan de gespreksgroep. Praten met lotgenoten biedt steun. Geïnteresseerd? Meer weten, klik hier.
 • dinsdag 29 mei - ontspannende gezichtsmassage vanaf 13.00 uur. Bianca van Rees behandelt gezicht, de nek, bovenkant schouders, hals en decolleté. Massage behoort tot de beste anti-stress behandelingen. Meld je hier aan
 • dinsdag 8 juni - zwemmen in Vlijmen - Bewust bewegen en werken aan herstel in heerlijk warm water voor dames, heren en jongeren. Lees meer voor informatie en de tijden.
 • vanaf dinsdag 10 juli staat 6 weken lang de activiteit 'freewriting - vrijschrijven' op de agenda. Deze workshop wordt gegeven door Willy van Oost, schrijfster van het boek 'De witte spiegel'. Door kleine schrijfoefeningen, waarbij de woorden uit je pen vloeien, merk je dat door ongeremd schrijven vastzittende gevoelens kunnen gaan stromen. Meer info.

In en rond ons huisScholenproject over kanker samen met het Vicki Brownhuis

Donderdag 5 april jl. is de tweede groep van dertig leerlingen van Jenaplan Antonius Abt in Engelen op bezoek geweest. De leerlingen hebben deelgenomen aan een drietal activiteiten. Een gezamenlijk begin met een interactieve toelichting over wat het Vicki Brownhuis doet voor mensen die met kanker te maken hebben, een drietal workshops: ‘foute cellen kijken’ met de microscoop, handmassage en schilderen.Wij hebben ontzettend genoten van dit bezoek en wij zien uit naar een bezoek van de volgende groep met leerlingen van deze school. Lees hier enkele citaten na afloop van het bezoek. 

Lezing over het Chemobrein van Cecile Collaris was zo interessant dat deze waarschijnlijk in het najaar wordt herhaald. Meer lezen, klik hier.


Goed om te weten

Jongeren in het Vicki Brownhuis

Het Vicki Brownhuis verkent samen met een aantal andere inloophuizen in Brabant met welke activiteiten meer jongeren bereikt kunnen worden. Voor een brainstorm hierover komen wij in mei bij elkaar. Wil je als vrijwilliger hierbij aansluiten? De exacte datum volgt. Meld je aan bij Barbara van der Meulen, projectmedewerker jongeren van het Vicki Brownhuis, via info@vbrownhuis.nl

Samenloop voor Hoop Heusden - 21 en 22 april

Samenloop voor Hoop Heusden was erg succesvol. Er is veel geld opgehaald voor KWF. Het Vicki Brownhuis kreeg een cheque, die we goed kunnen gebruiken. Het VBH had een mooie ontmoetingsplek. Dank aan de organisatoren en gastvrouwen en -heren, die de eregasten warm ontvingen. Ook de info kraam kreeg veel aandacht.  Lees meer


Wij zijn nog op zoek naar:

 • vrijwillig docent voor cursus fotografie. Meer info bij Jacqueline Crooijmans.
 • vrijwilliger voor de pr en communicatieLees meer.
Hartelijk dank
 • Bernadette van Loenhout voor de donatie van 100 geluksengeltjes. 
 • Ctac voor de mooie donatie.
 • Allur - voor de mooie promofilmpjes die jullie voor ons gemaakt hebben, onder andere het filmpje dat boven in de nieuwsbrief staat.
 • Jumbo Pettelaarseweg voor de fijne donatie. 
 • Bedankt vrijwilligers voor het harde werk in de tuin en natuurlijk Ton Appel Tuinen voor de bestrating. 
Het woord is aan...Marjanne Daalder, hypnotherapeute

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Marjanne Daalder. Lees hier verder.


Boekbespreking: Kanker is keihard knokken - Jorrit Lepstra

Als Jorrit Lepstra (1988) volop van zijn studie criminologie en het studentenleven in Leuven geniet, krijgt hij veel last van eczeem en bulten op zijn huid. Hij maakt zich daar niet druk om: heel zijn leven heeft hij al huid problemen. Maar als de bulten hinderlijker en pijnlijker worden en Jorrit erg kortademig wordt, moet hij naar het ziekenhuis. Hij krijgt allerlei onderzoeken en er wordt ook een biopt van een lymfklier genomen… 
Op 18 maart 2013 hoort Jorrit in het bijzijn van zijn ouders dat het resultaat van het onderzoek van de Leuvense biopsie de diagnose lymfklierkanker is. Jorrit: ‘We schrokken allemaal verschrikkelijk. Het allerergste was dat mijn ouders helemaal waren ingepakt. Ik had zoveel behoefte om hen stevig vast te houden, maar door de verkleedpartij en de mondkapjes kon dat niet. Voor het eerst zag ik mijn vader huilen. Ik kon dat niet verdragen en zei iets als: ‘Hier gaan we voor vechten. Dit overwinnen we.’

Vroeger deed Jorrit aan vecht- en verdedigingssport. Dat helpt hem om tegenslagen te verwerken. Als zijn lichaam het toelaat, kan hij flink tegen de bokszak rammen, waardoor hij nieuwe energie krijgt. Ook zijn stage bij defensie heeft hem veel geleerd. Jorrit zoekt steeds naar middelen om zijn emoties in bedwang te houden. Als dat fysiek niet kan, moet het maar anders, bijvoorbeeld door te schrijven. Zo begint hij volledig uitgeput op de avond vóór zijn behandeling een dagboek bij te houden, dat nu verschijnt onder de titel: Kanker is keihard knokken.

Dit boek is te leen in de bibliotheek van het Vicki Brownhuis tegen een betaling van € 2,- borg.


Gedachte van de maand


Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch. 
Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van 9.30-16.30 uur en vrijdag van 9.30-13.00 uur.

Like & volg ons op 

Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen