vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - april 2018 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf

Het voorjaar hangt in de lucht! Je krijgt zin in nieuwe dingen en om er op uit te gaan, naar buiten, de frisse lucht in. Misschien een idee om een keer aan te sluiten bij onze wandelgroep? Verder zijn we volop bezig om ook voor de zomerperiode weer een interessant programma samen te stellen. Tot die tijd is de agenda goed gevuld met de wekelijkse en maandelijkse activiteiten zoals altijd. Klik hier om voor alle activiteiten


Laatste nieuws

 

Let op: maandag 2 april 2e Paasdag en vrijdag 27 april Koningsdag is het Vicki Brownhuis gesloten.

 • 9 April a.s. FC Den Bosch – Jong Ajax; daar kun jij bij zijn! Er zijn nog kaarten beschikbaar voor € 2,50 per stuk. De 200 gratis kaarten die FC Den Bosch ter beschikking heeft gesteld aan overbuur het Vicki Brownhuis zijn inmiddels vergeven. Deze kaarten zijn uitgedeeld aan onze gasten en hun vrienden of familie. Zo kunnen ze even onbezorgd kijken naar een spannende voetbalwedstrijd. Het kopen van kaartjes kan bij j.crooijmans@vbrownhuis.nl.

 • Nederlandse Stomavereniging houdt op maandag 9 april van 10.00 - 12.00 uur een inloopochtend voor Stomadragers en hun partners in het Vicki Brownhuis. Klik hier voor meer informatie.

 • Op maandag 9 april om 19.30 uur komen de Bond-Girls weer bij elkaar. Dit is een lotgenotenavond voor jonge vrouwen tot 45 jaar in Den Bosch. Verbonden door vechtlust, stoerheid en helaas ook ziekte vormen de “Bond-Girls” een netwerk van steun voor elkaar. Jonge vrouwen lopen door kanker vaak tegen problemen aan die lastig met leeftijdsgenoten te bespreken zijn. Bij de Bond-Girls vind je naast gezelligheid ook een luisterend oor en delen we handige tips om met ongemakken van kanker om te gaan en er ondanks je ziekte toch leuk en trendy uit te zien. Lees hier verder.

 • Dinsdag 10 april gaan we weer koken! We gaan weer wat bijzonders gaan doen, maakbaar en lekker. Er is nog plaats voor een aantal deelnemers. Klik hier voor meer informatie.

 • Op dinsdag 17 april vanaf 13.00 uur is Bianca van Rees aanwezig voor een ontspannende gezichtsmassage. Bij deze behandeling worden het gezicht, de nek, bovenkant schouders, hals en decolleté gemasseerd. Massage behoort tot de beste anti-stress behandelingen. Lees hier verder.
 • Dinsdag 17 april om 19.30 uur geeft Cecile Collaris een lezing over het Chemobrein. Na behandeling van kanker en met name na chemokuren kunnen klachten op het gebied van concentratie, geheugen en prikkelgevoeligheid lang aanhouden. Ook zonder chemo kunnen concentratie en geheugen haperen. Stress, overgangsklachten, vermoeidheid en slaapproblemen kunnen een rol spelen. Werkgeheugen-problemen hebben grote impact op het dagelijks functioneren en zeker op het functioneren in werksituaties. Goed nieuws is dat het brein getraind kan worden. Daarover gaat deze lezing. Lees hier verder.

 • Op woensdag 18 april van 9.30 tot 12.30 uur is het Vicki Brownhuis aanwezig in het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch voor een inloopmogelijkheid. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Op donderdag 19 april van 9.30 tot 12.30 uur is het Vicki Brownhuis aanwezig in het Bernhoven-ziekenhuis in Uden voor een inloopmogelijkheid. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Donderdagmiddag 19 april wordt er vanaf 14.00 uur weer hard gewerkt door de groep breisters aan nieuwe BreiBoezems. Op deze middag zijn de ervaren breisters die al eerder voor Stichting Breiboezem hebben gebreid, van harte uitgenodigd om weer te komen breien bij ons in huis. Lees hier verder.

 • De SamenLoop voor Hoop Heusden is een 24 uurs wandelestafette op 21 en 22 april waarbij teams lopen en opstaan tegen kanker. Op allerlei manieren worden acties gevoerd om geld te verdienen wat uiteindelijk gebruikt gaat worden voor onderzoeken om kanker ooit een chronische ziekte te maken in plaats van een dodelijke. Maar bovenal zal saamhorigheid deze 24 uur hoogtij vieren. Kijk voor meer informatie op www.samenloopvoorhoop.nl/heusden. Het Vicki Brownhuis is verkozen tot goede doel dat betekent dat  10% ( op basis van KWF-afspraak) van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Vicki Brownhuis. Het Vicki Brownhuis is zelf ook aanwezig met gastvrouwen/-heren, bestuursleden, activiteitenbegeleiders en de directeur van het Vicki Brownhuis. Zij bemensen de "huiskamer' en de stand tijdens deze Samenloop.

 • Op donderdag 26 april vindt van 14.00-16.00 uur de bijeenkomst van de prostaatkankerverening plaats voor mannen met prostaatkanker en hun parter. Het thema van deze bijeenkomst is "Prostaatkanker: hoe kun je er mee leven". Klik hier voor meer informatie.

 • Op woensdag 2 mei van 15.30 - 16.30 uur houdt Praktijk Koningsweg Fysiotherapie een inloopspreekuur in het Vicki Brownhuis. Dit inloopspreekuur is bedoeld voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad en wellicht nog vragen heeft op het gebied van bewegen, vocht, vermoeidheid of pijn. Lees hier verder.

 • NIEUW: vanaf dinsdag 10 juli staat 6 weken lang de activiteit "freewriting - vrijschrijven" op de agenda. Deze workshop wordt gegeven door Willy van Oost, schrijfster van het boek "De witte spiegel". Door kleine schrijfoefeningen, waarbij vanzelf de woorden uit je pen vloeien, merk je dat door ongeremd schrijven vastzittende gevoelens kunnen gaan stromen. Lees hier verder.

In en rond het huis
Gezocht: communicatie vrijwilliger voor het Vicki Brownhuis. Kom jij ons team versterken voor een leuke deeltaak? Jij vindt communicatie het leukste dat er is. Je werkt in de communicatie en wilt je expertise, op vrijwillige basis, graag inzetten voor het Vicki Brownhuis. Er staan nog een aantal taken open, klik hier om verder lezen.

 • Op 8 maart stonden er al vroeg dertig kinderen van groep 6, 7 en 8 plus begeleiders voor de deur van het Vicki Brownhuis. De kinderen waren afkomstig van de Antonius Abtschool uit Engelen. In april van het vorige jaar heeft deze school ten behoeve van het Vicki Brownhuis een sponsorloop georganiseerd. De opbrengst was fabelachtig hoog, maar liefst € 7.238,25!
  Bij het in ontvangst nemen van de cheque, alle kinderen waren in de aula verzameld, kwamen er heel veel vragen van de kinderen over de ziekte kanker, zoveel vragen, dat er in die korte tijd veel onbeantwoord moesten blijven. Dat er bij deze nog jonge kinderen al zoveel vragen over de ziekte kanker waren, verraste ons. De eerste gedachte was: Hier moeten we wat meedoen! Dat hebben we dus gedaan in de vorm van een Basisschool Onderwijs Project. Lees hier verder.

 • Elke maand komen de Bond-Girls (jonge vrouwen onder 45 jaar) bij elkaar in het Vicki Brownhuis om hun verhalen, hun gevoelens en tips te delen. Een van deze Bond-Girls is Lola en zij vertelt hier haar eigen verhaal.

 • Woensdag 19 maart werden er onder de bezielende begeleiding van Hannie Bijsterbosch schitterende Paasstukken gemaakt. 
                                                                   

 • Op 21 maart 2018 mocht het Vicki Brownhuis 54 gasten ontvangen in haar huis. Eregasten met partners en vrijwilligers van de Samenloop voor Hoop in Heusden. Marwilleke gaf-  namens de werkgroep Eregasten van de Samenloop - uitgebreide informatie betreffende het weekend van 21 en 22 april 2018. Het werd een leuke en informatieve avond! Na afloop met nog een kopje koffie of thee konden de Eregasten zich inschrijven voor diverse activiteiten. Velen bleven nog even gezellig napraten. Kortom een geslaagde avond! Lees hier het hele verslag.

 • Jaarplan 2018: Lees hier ons jaarplan 2018. Wij hebben veel ambities en plannen.
  Wij hebben er zin in! 
 • In het kader van het JOP ( Jongeren Onderwijs Project) van het Vicki Brownhuis gingen een aantal vrijwilligers op bezoek in de derde klas van het VMBO van het Rodenborch College in Rosmalen. Wat kan het Vicki Brownhuis betekenen voor mensen die met kanker te maken hebben en hoe maken we kanker bespreekbaar? De leerlingen zijn onder de indruk van wat het Vicki Brownhuis doet. Vaak weten ze van elkaar niet dat ze met kanker te maken hebben (gehad). Het praten hierover kan leiden tot waardevolle en emotionele reacties. We gaan een aantal keren naar het Rodenborch College, wisselend naar het VWO, de Havo en het VMBO-t. Lees hier verder.

 • Op vrijdagmiddag 23 maart namen ruim 50 vrijwilligers van deel aan de teamdag die ging over ambassadeurschap. Alle vrijwiligers, docenten, bestuur en stageaires zijn namelijk het visitekaartje voor het Vicki Brownhuis. Door het Talentenspel kwamer er veel ideeën naar voren om het Vicki Brownhuis en haar activiteiten nog meer bekendheid te geven. Lees hier verder.
 • Er is een mooie nieuwe promotiefilm gemaakt van het Vicki Brownhuis die nog beter laat zien wat ons huis allemaal te bieden heeft. We zijn erg blij met deze film en gaan deze veelvuldig inzetten op diverse locaties om het Vicki Brownhuis nog beter te kunnen promoten. Bekijk hier onze promotiefilm en maak kennis met het Vicki Brownhuis in 7 minuten.

Goed om te weten
 • Op vrijdag 13 april 2018 organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis het symposium 'Voeding en Kanker; wat (w)eten we eigenlijk?'. Voor veel mensen die kanker hebben, of hiervoor behandeld zijn, speelt voeding een belangrijke rol. Misschien heeft u last van verminderde eetlust of smaakverandering. Misselijkheid, gewichtstoename of verlies, zijn ook veel gehoorde klachten. Of u vraagt zich af wat u zelf op het gebied van voeding kunt doen. Het symposium 'Wat (w)eten we eigenlijk wordt een informatieve en interactieve bijeenkomst over voeding en kanker voor patiënten en hun naasten. Lees hier verder.

Hartelijk dank...
.....aan de Lions Club Oss voor de donatie van een mooi bedrag.

.....aan een anonieme gever voor de donatie van een mooi bedrag

.....Lionsclub Crèvecoeur voor het werk in de tuin van het Vicki Brownhuis. Graven, kruien, egaliseren, wat een geweldige groep mensen! Heel veel dank voor jullie inspanning op zaterdagochtend 10 maart! Zie hier een impressie:
                                                                                                                       
                                         Boekbespreking: 1001 dagen van rouw - Karin Kuipers

Karin Kuiper, weduwe van Karel Glastra van Loon, over de verwerking van haar verdriet. Het verhaal van de 1001 dagen van rouw en heling van Karin Kuiper, nadat haar man, de bekende schrijver Karel Glastra van Loon die o.a. de bestseller De passievrucht schreef, op 42-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hersentumor.

Een handreiking aan weduwen en de mensen om hen heen Een boek vol herkenbare anekdotes met tips voor lotgenoten en hun naasten, die in rouwsituaties wel vaak iets willen doen, maar niet altijd weten wat.

Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van het Vicki Brownhuis en wordt uitgeleend tegen betaling van €2,- borg.


Wij wensen iedereen

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550, Fax 073-6144460.

Open op ma t/m do van 9.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur

Steun ons met uw donatie op Rabo 1445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen