vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - februari 2018 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf
Februari is dan wel de kortste maand van het jaar maar zeker niet met minder activiteiten! De vertrouwde en nieuwe activiteiten zijn opgestart en we hebben al weer veel bekende gezichten gezien in ons huis. Wat staat er deze maand zoal op de kalender? Zondag 4 februari is het Wereldkankerdag, een dag met extra aandacht voor kanker. Daarna barst op 10 februari het carnaval los in het zuiden van het land en zeker hier in Oeteldonk! Ondertussen gaan de activiteiten in ons huis gewoon door, klik hier om alle activiteiten te bekijken


Laatste nieuws
 • Vanwege carnaval is het Vicki Brownhuis op maandag 12 en dinsdag 13 februari gesloten. Woensdag 14 februari is het huis weer geopend vanaf 9.30 uur.
 Zondag 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen. Ieder jaar wordt er met een speciaal thema aandacht gegeven aan de bewustwording rondom kanker. Voor het jaar 2018 is gekozen voor het thema: Kanker zet je wereld op zijn kop. Wat heb jij nodig? Ook het Vicki Brownhuis besteedt deze dag extra aandacht aan de Wereldkankerdag. Lees hier verder.

 • De Nederlandse Stomavereniging houdt op maandag 5 februari van 10.00 - 12.00 uur een inloopochtend voor Stomadragers en hun partners in het Vicki Brownhuis. Klik hier voor meer informatie.

 • Donderdag 8 februari om 10.00 uur start de activiteit Vilten onder begeleiding van Elly Strang. Deze activiteit vindt een keer per maand op donderdag plaats en er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. De kosten voor deelname bedragen € 10,- per les incl. materialen + koffie/thee. Lees hier verder.

 • De wandelgroep zoekt nieuwe wandelaars. Elke twee weken op donderdagochtend lopen wij een route van 5 km door de natuur. We verzamelen op wisselende locaties en nemen koffie en thee mee voor de pauze halverwege. Ben je er aan toe om je conditie weer op te bouwen? Wil je naar buiten de natuur in en nieuwe mensen ontmoeten? Meld je dan aan voor onze eerstvolgende wandeling op donderdag 8 februari om 9.30 uur. Klik hier om je in te schrijven.

 • Op donderdag 15 februari van 9.30 tot 12.30 uur is het Vicki Brownhuis aanwezig in het Bernhoven-ziekenhuis in Uden voor een inloopmogelijkheid. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Vanaf 2018 gaan we verder met twee gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker zodat beide groepen kunnen groeien. We nodigen zowel mannen als vrouwen met uitgezaaide borstkanker van harte uit om deel te nemen aan de gespreksgroep. Praten met lotgenoten biedt op een heel eigen manier steun. De eerstvolgende bijeenkomst is gepland op vrijdag 16 februari om 10.30 uur. Klik hier voor meer informatie.

 • We zijn gestart met een Cursus Fotografie. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 20 februari en heeft als thema: portretfotografie; hoe maak je een mooie portretfoto. Deze cursus wordt verzorgd door Denise van der Stappen, zij is fotograaf en geeft fotografiecursussen om op een ontspannende manier bezig te zijn met fotografie. Lees hier verder.

 • Op woensdag 21 februari van 9.30 tot 12.30 uur is het Vicki Brownhuis aanwezig in het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch voor een inloopmogelijkheid. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Woensdagavond 28 februari organiseert Stichting Hematon, de patiëntenorganisatie voor mensen met een hematologische-oncologische aandoening, een informatie- en lotgenotencontactbijeenkomst in het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.

NIEUW: Donderdag 1 maart gaat een nieuwe cursus Mindfulness van start. Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten die plaatsvinden op 6x donderdagochtend  en 2x vrijdagochtend van 10.00 - 12.00 uur en worden gegeven door Mirjam Gosselink. Lees hier verder.

 • Op woensdag 7 maart van 15.30 - 16.30 uur houdt Praktijk Koningsweg Fysiotherapie een inloopspreekuur in het Vicki Brownhuis. Dit inloopspreekuur is bedoeld voor iederen die kanker heeft of heeft gehad en wellicht nog vragen heeft op het gebied van bewegen, vocht, vermoeidheid of pijn. Lees hier verder.

 • Dinsdag 13 maart gaan we weer koken! We gaan aan de slag met een aantal heerlijke gerechten. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen vrij voor deze avond dus meld je snel aan! Kosten € 7,50 per persoon. Klik hier voor meer informatie 

 • Op 1 en 2 apil is het Pasen dan mag een mooi Paasstuk natuurlijk niet ontbreken in huis. Kom daarom Paasstukken maken op woensdag 19 maart om 13.00 uur onder de begeleiding van Hannie Bijsterbosch. Klik hier voor meer informatie.

 • Vanaf dinsdag 20 maart vanaf 13.00 uur is Bianca van Rees een keer per maand aanwezig voor een ontspannende gezichtsmassage. Bij deze behandeling worden het gezicht, de nek, bovenkant schouders, hals en decolleté gemasseerd. Massage behoort tot de beste anti-stress behandelingen. Lees hier verder.

In en rond ons huis
 • Geweldig nieuws is dat zowel de SamenLoop voor Hoop Heusden die op 21 en 22 april plaatsvindt als de SamenLoop voor Hoop Sint-Michielsgestel die op 15 en 16 september plaatsvindt, het Vicki Brownhuis hebben uitgekozen als goed doel. Dit betekent dat 10% van de opbrengst met een maximum van € 10.000,- per SamenLoop aan het Vicki Brownhuis geschonken kan worden. Inmiddels zijn wij samen met de SvL H en SvK St bezig de voorbereidingen te treffen voor de ontvangst van de Eregasten.

 • De SamenLoop voor Hoop Heusden is een 24 uurs wandelestafette op 21 en 22 april in waarbij teams lopen en opstaan tegen kanker. Op allerlei manieren worden acties gevoerd om geld te verdienen wat uiteindelijk gebruikt gaat worden voor onderzoeken om kanker ooit een chronische ziekte te maken in plaats van een dodelijke. Maar bovenal zal saamhorigheid deze 24 uur hoogtij vieren. Met zijn allen willen we laten zien dat de mensen die kanker hebben of hebben gehad, onze Eregasten, er niet alleen voor staan...we willen er vóór ze zijn en áchter ze staan. Als Eregast wordt u dit weekend in de watten gelegd en met name het Vicki Brownhuis heeft hier een leidende rol in. Voelt u er iets voor om één van onze Eregasten te zijn, dan kan u zich aanmelden op onze website www.samenloopvoorhoop.nl/heusden of neem contact op met Marjon Beekmans 06-46270101. Zij kan u ook van meer informatie voorzien. Lees hier verder.

 • De eerste kookworkshop van het nieuwe jaar is alweer een feit. Dinsdag 9 januari kwamen er weer overheerlijke geuren uit de keuken. Maar liefst zes gasten waren van de partij, waaronder een aantal nieuwe gezichten. Onder leiding van Margo kwam er een heerlijk menu op tafel. Lees hier verder.

 • Woensdag 10 januari 2018 gaf spreker en ervaringsdeskundige Erica Van Wuijtswinkel een lezing over ‘Cannabis als Medicijn’ in het Vicki Brownhuis. Erica van Wuijtswinkel heeft haar persoonlijke verhaal verteld over haar ervaringen met cannabisolie. Na haar diagnose van kanker en de behandeling die daarop volgde is zij op zoek gegaan naar een ondersteuning bij de klachten die zij ondervond van de behandeling.Lees hier het hele verslag.

 • Er is een mooie nieuwe promotiefilm gemaakt van het Vicki Brownhuis die nog beter laat zien wat ons huis allemaal te bieden heeft. We zijn erg blij met deze film en gaan deze veelvuldig inzetten op diverse locaties om het Vicki Brownhuis nog beter te kunnen promoten. Bekijk hier onze nieuwe promotiefilm.

 • Het Vicki Brownhuis start in maart met het BOP-project: dit is een programma samengesteld voor basisscholen die kennis willen maken met het Inloophuis en samen met het Vicki Brownhuis kanker bespreekbaar maken. Lees hier verder.

 • Na ongeveer 10 jaar als vrijwilliger voor het Vicki Brownhuis actief te zijn geweest heeft Jan-Willem Kreemers op donderdag 15 januari afscheid genomen. Jan-Willem heeft zich al die tijd als toegewijd stoelmasseur voor het huis ingezet. Lees hier verder.

 • Na een stageperiode van een half jaar hebben wij afscheid genomen van Jeroen Coolen. Hij heeft voor onze administratieve registratie een prachtige applicatie gemaakt en hij heeft hiervoor ook de trainingen verzorgd. Iedereen is zeer te spreken over de gebruikersvriendelijkheid en de laagdrempeligheid van deze applicatie. Lees hier verder.
 • FC Den Bosch stelt 200 tribuneplaatsen ter beschikking voor de gasten en vrijwilligers van het Vicki Brownhuis bij thuiswedstrijd FC Den Bosch tegen Jong Ajax op maandagavond 9 april 2018. Lees hier verder

 • Op 18 januari j.l. hebben twee studenten, Tom Knook en Tayfun Atceken van de opleiding accountancy op de hogeschool Avans, in het Vicki Brownhuis een presentatie gegeven over de resultaten van hun onderzoek naar structurele financiering  Vicki Brownhuis en andere inloophuizen voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Lees hier verder.

Goed om te weten

 

Op www.vaarkracht.nl van Stichting Vaarkracht vindt u de vaartochten- en evementenkalender voor 2018. Zo is er op vrijdag 30 maart een groepsvaartocht op de Merlijn naar de destilleerderij Nolet of kun je deelnemen aan de opening van het vaarseizoen op zaterdag 21 april, lees hier verder.


Hartelijk dank...
 ..........aan Bloemenstal Marcel voor het wekelijkse boeket bloemen voor in het Vicki
            Brownhuis.

 

Het woord is aan...Judith Besselink

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Judith Besselink. Lees hier verder.


Boekbespreking: Kanker in huis door Eric Lostermans

'Kanker in huis' is het verhaal van Eric Lostermans. Verteld via een briefwisseling tussen zijn vrouw Danny Vanaudenhove en de Vlaamse auteur Felix Sperans.

Het is een verhaal zoals zoveel mensen dat helaas mee moeten maken. Bij Eric wordt de diagnose kanker gesteld. Kort daarna overlijdt zijn beste vriend aan deze ziekte. Wat volgt is een tijd van uitersten: woede en berusting, haat en liefde, wanhoop en hoop. Geen onderwerp blijft onbesproken. Daarom is ‘Kanker in huis’ zo herkenbaar voor velen die geconfronteerd zijn of worden met deze ziekte.

Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van het Vicki Brownhuis en wordt uitgeleend tegen een betaling van € 2,- borg.


Gedachte van de maand

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van 9.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 9.30 tot 13.00 uur.

Like & volg ons op  

Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen