vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - december 2017 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf
Het jaar 2017 loopt alweer ten einde en het was een bijzonder jaar vanwege het 25-jarige bestaan van het Vicki Brownhuis. We kijken terug op een hele feestelijke dag op 13 mei met een gezellige receptie in het huis en 's avonds een geweldig korenoptreden in het theater aan de Parade.

De veiling, die gepland was op 24 november, houdt u nog van ons te goed. Wij beraden ons momenteel hoe wij alle prachtige activiteiten hiervoor in een nieuw evenement kunnen aanbieden. Verder wachten wij vol spanning af hoe onze nieuwe promotiefilm zal worden. Wij hopen deze snel op onze website te kunnen laten zien. Ook staan er deze maand weer bijzondere activiteiten op de agenda zoals altijd in de maand december, klik hier om alle activiteiten te bekijken.


Laatste nieuws
 • Dit zijn de openingstijden rondom de feestdagen in december:
  maandag 25 en dinsdag 26 decemer: gesloten
  woensdag 27 en donderdag 28 december: geopend van 9.30 - 16.30 uur
  vrijdag 29 december: geopend van 9.30 - 13.00 uur
  maandag 1 januari: gesloten
  dinsdag 2 januari t/m donderdag 4 januari: geopend van 9.30 - 16.30 uur
  vrijdag 5 januari: geopend van 9.30 - 13.00 uur
 • De kerstdagen komen er aan en we zijn druk met de eerste voorbereidingen. Een mooi zelfgemaakt kerststuk mag dan zeker niet ontbreken. Kom op maandagochtend 11 december van 10.30 - 12.30 uur samen met Hannie Bijsterbosch kerststukken maken.
  Klik hier om je meteen aan te melden.

 • De Nederlandse Stomavereniging houdt op maandag 11 december van 10.00 - 12.00 uur een inloopochtend voor Stomadragers en hun partners in het Vicki Brownhuis. Klik hier voor meer informatie.

 • We gaan weer koken op dinsdag 12 december! Om 17.00 uur ontvangen wij de gasten. Onder het genot van een glaasje bespreken we het menu en gaan aan de slag. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. Let op: er is plaats voor 7 personen dus meld je snel aan! Klik hier voor meer informatie.

 • We zijn gestart met een Cursus Fotografie. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 12 december en heeft als thema: Het maken van iconische foto's, foto's van hele belangrijke momenten in uw leven. Deze cursus wordt verzorgd door Denise van der Stappen, zij is fotograaf en geeft fotografiecursussen om op een ontspannende manier bezig te zijn met fotografie. Lees hier verder.

 • De wandelgroep zoekt nieuwe wandelaars. Elke 2 weken op donderdagochtend lopen wij een route van 5 km door de natuur. We verzamelen op wisselende locaties en nemen koffie mee voor de pauze halverwege. Ben je er aan toe om je conditie weer op te bouwen? Wil je naar buiten de natuur in en nieuwe mensen ontmoeten? Meld je dan aan voor onze eerstvolgende wandeling op donderdag 14 december om 9.30 uur. Klik hier om je in te schrijven.

 • Donderdag 14 december is er een Mindfulness opfris-training/terugkomdag. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. diverse soorten meditatie en bodyscans, ademhalingsoefeningen maar ook motivatie-, discipline-, persoonlijke- of praktische problemen waarom het oefenen er soms bij inschiet of verwater. Lees hier verder.

In aanloop naar de kerstdagen is op dinsdag 19 december onze kerstviering met high tea. Iedereen is van harte welkom! De middag begint om 14.00 uur met een verhalenvertelster. Daarna kunnen we genieten van een heerlijke high tea. Ter afsluiting rond 16.30 uur komen ook de docenten en vrijwilligers van het huis en sluiten we onder het genot van een drankje deze middag af. De middag eindigt om 18.00 uur. Klik hier om je aan te melden.


 • Op woensdag 20 december van 10 tot 12 uur is het Vicki Brownhuis aanwezig in het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch ziekenhuis in 's-Hertogenbosch voor een inloopmogelijkheid. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Op donderdag 28 december vindt van 14.00-16.00 uur de bijeenkomst van de prostaatkankerverening plaats voor mannen met prostaatkanker en hun parter. Het thema van deze bijeenkomst is "Hoe ervaren ik en mijn omgeving prostaatkanker". Klik hier voor meer informatie.

 • Op woensdag 10 januari 2018 om 19.30 uur staat er in het Vicki Brownhuis een lezing gepland over ‘Cannabis als Medicijn’. Spreker is Erica van Wuijtswinkel-Hennen, ervaringsdeskundige. Onderwerpen van de lezing zijn: Medicinaal gebruik / Gebruiksaanwijzing / Hoe kom je eraan? /Wat mag je ervan verwachten? /Communiceer met je (huis)arts. Lees hier verder

 • “Door stil te staan bij je verlies, kun je doorgaan met leven”. Verlies en rouw vragen om tijd en aandacht. Verlies komt op verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld verlies van een deel van je gezondheid of verlies van een dierbare. Praten over je verlies werkt helend. Mocht je in een persoonlijk gesprek jouw verhaal willen vertellen of vragen hebben over jouw manier van rouwen, dan nodigen we je van harte uit een afspraak te maken bij het Vicki Brownhuis met Nienke Loeffen via info@vbrownhuis.nl of via telefoonnummer 073 6148550. Voor meer informatie klik hier.

 • Donderdag 11 januari om 10.00 uur start de activiteit Vilten onder begeleiding van Elly Strang. Deze activiteit vindt eenmaal per maand op donderdag plaats en er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. De kosten voor deelname bedragen € 10,- per les incl. materialen en koffie/thee. Lees hier verder

 • Woensdag 17 januari om 14.00 uur geeft Stichting Breibroezem uitleg over het breien van een halve breiboezem. Dus houd je van breien en brei je graag mee voor het goede doel, schuif dan gezellig aan. Let op: deze wordt op 4 naalden gebreid! Lees hier verder.

 • Vanaf 2018 gaan we verder met met 2 gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker zodat beide groepen kunnen groeien. We nodigen zowel mannen als vrouwen met uitgezaaide borstkanker van harte uit om deel te nemen aan de gespreksgroep. Praten met lotgenoten biedt op een heel eigen manier steun. De eerstvolgende bijeenkomst is gepland voor vrijdag 19 januari om 10.30 uur. Klik hier voor meer informatie.

 • Er is een mooie nieuwe promotiefilm gemaakt van het Vicki Brownhuis die nog beter laat zien wat ons huis allemaal te bieden heeft. We zijn erg blij met deze film en gaan deze veelvuldig inzetten op diverse locaties om het Vicki Brownhuis nog beter te kunnen promoten. We hopen deze film snel op onze website te kunnen laten zien.

 • In januari 2018 start in het Vicki brownhuis een nieuwe groep Bondgirls. In 2015 zijn een aantal jonge vrouwen met kanker, samen een groep gestart vanuit de behoefte hun ervaringen van en tijdens het ziek zijn met elkaar te delen. Inmiddels is de groep te groot geworden en zijn een aantal vrouwen toe aan een volgende stap. Zij gaan nu gezamenlijk met hun eigen groep verder. Dat biedt de mogelijkheid om met een nieuwe groep te gaan starten. De voorlopige datum voor de eerste bijeenkomst is maandag 8 januari maar deze datum zal met de betrokken deelneemsters van tevoren worden afgestemd. Lees hier verder.

 • Het Vicki Brownhuis is een uitgiftepunt voor de alternatieve borstprothese: de Breiboezem. Stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan, GRATIS te voorzien van gebreide borstprothese(s). Deze gebreide borstprothese(s) zijn een goed alternatief voor uitwendige siliconen borstprothese(s) en bij borstsparende operaties. Ze zijn comfortabel (lichtgewicht en ademend), wasbaar en voelen als ‘echt’ aan. Lees hier verder.

In en rond ons huis
  • Vicki Brown heeft sinds deze maand een eigen wensboom. Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Er worden offers gebracht bij het boomheiligdom. Wensbomen komen voor over de hele wereld. Gedurende de laatste maanden van het jaar krijgen alle gasten van ons huis een papieren hart of ster die ze zelf kunnen beschrijven met hun wens voor dierbaren of voor wie ze de wens willen doen. Lees hier verder.

  • De Openbare Bibliohteek 's-Hertogenbosch en het Vicki Brownhuis organiseerden dit jaar enkele lezingen samen. November was de maand van de Zorg. Daarom is gekozen voor het onderwerp: Voeding en Kanker. Twee diëtisten bespraken voor een publiek van ongeveer 30 mensen welke bewezen feiten en fabels er zijn rondom voeding en kanker op 15 november jl. Lees hier het verslag van de lezing.

  • Beursvloer 's-Hertogenbosch is al sinds 2010 een begrip in 's-Hertogenbosch. Het is hét maatschappelijke evenement van 's-Hertogenbosch waar bedrijfsleven, overheid, onderwijs, business- en serviceclubs hun tijd, kennis, materialen en netwerk delen met het maatschappelijk veld. Ook het Vicki Brownhuis nam hier op donderdag 16 november aan deel. Onze hulpvraag was: Wij zoeken een expert die ons kan helpen onze doelgroep beter te bereiken. We willen graag een groter bereik maar ook willen we meer jongeren, kinderen, mannen en mensen met een migratieachtergrond bereiken. Op deze zeer interessante netwerkmiddag heeft het Vicki Brownhuis een match gemaakt met Marketingbureau CanZs en met Serviceclub Zonta ’s-Hertogenbosch. CanZs gaat voor ons huis een social scan maken en de Serviceclub gaat een verrassingsdag voor onze vrijwilligers verzorgen.

  • Mensen die als kind kanker hebben gehad hebben relatief vaak last van vermoeidheid. Daarom organiseerde VOX een regiobijeenkomst in het Vicki Brownhuis in Den Bosch op zaterdag 18 november. Met als thema hoe je om kunt gaan met chronische vermoeidheid na de behandeling van kanker. Lees hier het verslag van deze dag.
  • Helaas hebben wij de benefietveiling van het Vicki Brownhuis op vrijdag 24 november a.s. in Theater de Speeldoos in Vught moeten uitstellen omdat er onvoldoende kaarten zijn gekocht. Wij bedanken alle mensen die zich hebben ingespannen om deze avond mede te organiseren als ook al diegenen die een mooie kavel voor de veiling beschikbaar hebben gesteld en de directie en medewerkers van Theater de Speeldoos die van begin af aan dit initiatief gesteund hebben. Wij onderzoeken hoe wij op een later moment met al deze inzet een nieuw evenement kunnen aanbieden.

  • Na 10 jaar vindt Jan Willem Kreemers het tijd om afscheid te nemen als stoelmasseur van het Vicki Brownhuis. Jan Willem heeft ons een afscheidsbrief gestuurd met daarin een heel mooi gedicht, lees hier verder. Natuurlijk vinden wij en de gasten het ontzettend jammer dat hij het huis gaat verlaten. We willen hem heel hartelijk bedank voor de hele fijne samenwerking en wensen hem veel succes met zijn toekomstplannen!

  Heerlijk zachte en warme mutsen nu te koop in het Vicki Brownhuis. Voor € 5,- een hippe muts waarvan een gedeelte van de opbrengst bestemd is voor het Vicki Brownhuis. Verkrijgbaar tijdens openingstijden.

  Goed om te weten
  • Donderdag 7 december: Ode aan alle fantastische vrijwilligers van het Vicki Brownhuis: het bestuur, de administratie, de gastvrouwen/-heren en zij die de activiteiten begeleiden. Zonder hen zou er geen Vicki Brownhuis kunnen zijn!

  • Het is weer tijd om de kerstkaarten te versturen en dat kan nu ook met Sandd. Een kerstzegel van Sandd kost € 0,50 en een decemzegel € 0,73. Daarbij nog een mooi bijkomend voordeel is dat een deel van de opbrengst van de verkoop van de Sandd-kerstzegels naar Pink Ribbon gaat. Voor meer informatie klik hier.

  Hartelijk dank...

  ....Jumbo Broeren Pettelaarseweg vermelden voor de donatie van de emballage.

  ....Senioren van Golfclub De Schoot in Sint-Oedenrode voor een gezelllige middag en cheque met een mooi bedrag.

  .... Dank St Tilmanshof voor de verleende subsidie als bijdrage voor activiteiten en projecten.

  .... Dank aan een anoniem fonds voor haar subsidie aan onze activiteiten en projecten.

  ..... Dank aan Coovels Smits Stichting voor de verleende subsidie als bijdrage voor activiteiten en projecten.


  Het woord is aan...Mieke van Thiel
  In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Mieke van Thiel, lees hier verder.


  Boekbespreking: LEEF! - Laura Maaskant
  In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose 'kanker'.

  Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar 'gewoon', met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura's ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is 'in goud veranderd'. 

  Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van het Vicki Brownhuis en wordt uitgeleend tegen een betaling van € 2,- borg.

  Gedachte van de maand

  Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
  Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van 9.30-16.30 uur en vrijdag van 9.00-13.00 uur.

  Like & volg ons op 

  Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

  Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen

   

  ·