vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - november 2017 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf
Buiten is het nu echt herfst met alle mooie herfsttinten. Binnen in huis maken we het weer gezellig en steken een kaarsje aan voor de sfeer. Deze huiselijke sfeer proberen we ook in het Vicki Brownhuis te creëren waardoor we hopen dat onze gasten zich thuis voelen bij ons. Dat doen we al 25 jaar en om dat te vieren is er op 24 november een veiling met hele interessante items waarvan de opbrengst naar het Vicki Brownhuis gaat, lees hier verder. Verder hebben we diverse activiteiten in de maand november waar ook vast iets voor u bij zit. Klik hier voor de agenda


Laatste nieuws
 • De Nederlandse Stomavereniging houdt op maandag 13 november van 10.00-12.00 uur een inloopochtend voor Stomadragers en hun partners in het Vicki Brownhuis. Klik hier voor meer informatie.

 • We gaan weer koken op dinsdag 14 november! Om 17.00 uur ontvangen wij de gasten. Onder het genot van een glaasje bespreken we het menu en gaan aan de slag. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. Let op: er is plaats voor 7 personen dus meld je snel aan! Klik hier voor meer informatie.

We zijn gestart met een Cursus Fotografie. De volgende bijeenkomst
is op
dinsdag 14 november en heeft als thema: Fotograferen met je mobiel. Uitleg over de vele mogelijkheden van de camera van een mobiele telefoon. Deze cursus wordt verzorgd door Denise van der Stappen, zij is fotograaf en geeft fotografie-cursussen om op een ontspannende manier bezig te zijn met fotografie. Lees hier verder.


 • In samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch organiseren wij op woensdag 15 november van 19.30-21.00 uur in de Stadsbieb Den Bosch een lezing met het thema: “Hoe voeding je kans op kanker verkleint of juist vergroot”, lees hier verder.
 • Donderdag 16 november is er een Mindfulness opfris-training/terugkomdag. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. diverse soorten meditatie en bodyscans, ademhalingsoefeningen maar ook motivatie-, discipline-, persoonlijke- of praktische problemen waarom het oefenen er soms bij inschiet of verwatert. Lees hier verder.

 • Zaterdag 18 november van 14.00 tot 17.00 uur is er een regiobijeenkomst van de werkgroep VOX ( survivors 18+) in het Vicki Brownhuis voor iedereen die als kind kanker heeft gehad. VOX is onderdeel van de VOKK (www.vokk.nl) en staat voor VOKK Survivors. Misschien heb je last van late gevolgen en zit je met vragen. VOX laat zien dat je niet de enige bent. Lees hier verder.

 • Op woensdag 22 november, van 10 tot 12 uur, start het Vicki Brownhuis in het Oncologisch Centrum met een maandelijkse inloopmogelijkheid binnen het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.

 • Op donderdag 23 november vindt van 14.00-16.00 uur de bijeenkomst van de prostaatkankerverening plaats voor mannen met prostaatkanker en hun parter. Het thema van deze bijeenkomst is "Hoe ervaren ik en mijn omgeving prostaatkanker". Klik hier voor meer informatie.


Op vrijdagavond 24 november 2017 vanaf 20.00 uur organiseert Stichting Vicki Brown een veiling, de tweede grote jubileumactiviteit in het kader van haar 25-jarig bestaan. De veiling vindt plaats in Theater de Speeldoos in Vught. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.

 • Langzamerhand beginnen we weer aan kerst te denken en zijn druk met de eerste voorbereidingen . Een mooi zelfgemaakt kerststuk mag dan zeker niet ontbreken. Kom op maandag 11 december van 13.30 - 15.30 uur samen met Hannie Bijsterbosch kerststukken maken. Klik hier om je meteen aan te melden.

 • In aanloop naar de kerstdagen is op dinsdag 19 december onze Kerstviering met high tea. Op dit moment zijn we nog volop bezig met samenstellen van het programma. Houd daarom goed onze website in de gaten voor de laatste informatie. Lees hier verder.

In en rond ons huis
 • Op zondag 8 oktober 2017 organiseerde de Lions Club Creve Coeur de Taste for Charity. Het evenement vond plaats in de sfeervolle ambiance op de golfclub Haverleij met veel enthousiaste Lions vrienden. Mooie wijnen van Wijn Verlinden om te proeven en er was tijd voor leuke ontmoetingen. Lees hier verder.

 • Het was weer een gezellige verwendag voor dames op maandag 9 oktober. Tijdens het welkom en de kennismaking was er al meteen een gemoedelijke sfeer en werd er gezellig met elkaar gepraat. Op deze verwendag was er een kleur- en stijladviseuse aanwezig en kreeg elke dame kreeg een drietal massages:  een ontspannende gezichtsmassage, een voetmassage en een handmassage. Lees hier het hele verslag.

 • We hebben weer gekookt op dinsdag 10 oktober. Een volle bak met maar liefst 7 gasten! Bovendien een heel bijzondere avond vanwege de aanwezigheid van Bianca van Rees, een van de docentes verbonden aan ons huis. Met haar Indonesische roots was zijn uitstekend in staat ons een heuse Indonesische rijsttafel voor te schotelen.We hebben er veel van geleerd. Lees hier verder.

 • Zondag 22 oktober was er een herfstmarkt in Nieuwkuijk georganiseerd door het ‘Thomashuis Nieuwkuijk’ in samenwerking met 'Samenloop voor Hoop Heusden’. Ook het Vicki Brownhuis was aanwezig op deze gezellige markt! Lees hier verder.

 • Het was een gezellige maandagmiddag op 23 oktober bij ons in huis. Er werd hard gewerkt aan mooie herfstdecoraties onder begeleiding van Hannie Bijsterbosch. Zie hier het mooie resultaat:
                                      
 • Op 25 oktober 2017 vond de informatiebijeenkomst plaats over “Werken als je kanker hebt”. Het was een interactieve lezing met interessante informatie over de wettelijke regeling i.v.m. het ziekteverzuim. Daarnaast werden er volop persoonlijke ervaringen uitgewisseld wat ook waardevol was voor deze avond.

 • Het was een gezellige drukke dag in het huis vrijdag 27 oktober. Er was namelijk een filmploeg aanwezig om een mooie nieuwe promotiefilm te maken van het Vicki Brownhuis die nog beter laat zien wat ons huis allemaal te bieden heeft. De film zal ook te zien zijn op onze website, houd deze daarom goed in de gaten!

 • Tijdens de borstkankermaand organiseerde het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch een informatieve en ontspannende avond "Beter in je vel" op dinsdagavond 31 oktober. Deze avond gaven specialisten van het JBZ uitleg over borstreconstructie en over het operatief verbeteren van de vorm van de borst bij borstkanker. Ook het Vicki Browhuis was aanwezig tijdens deze informatiemarkt. Lees hier verder.

 • Na 10 jaar vindt Jan Willem Kreemers het tijd om afscheid te nemen als stoelmasseur van het Vicki Brownhuis. Jan Willem heeft ons een afscheidsbrief gestuurd met daarin een heel mooi gedicht, lees hier verder. Natuurlijk vinden wij en de gasten het ontzettend jammer dat hij het huis gaat verlaten. Wij willen hem heel hartelijk bedanken voor de hele fijne samenwerking en wensen hem veel succes met zijn toekomstplannen!

Goed om te weten
 • Vanzelfsprekend is hét platform voor er- en herkenning van jonge mantelzorgers (JMZ’ers), waar je vragen kunt stellen en antwoorden kan vinden en gehoord wordt. Samen kijken we naar jouw situatie om te zien wat JIJ nodig hebt en waar nodig verwijzen we door. Daarnaast organiseren wij ook activiteiten, zoals de chill-avond waar jij je kan en mag ontspannen en de ruimte krijgt om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Meer weten? Kom dan op maandag 28 november naar de lancering van dit platform in Den Bosch. Lees hier verder.

 • In de nieuwe LINDA.tv-serie "Kankermonologen" spreekt presentatrice Mirella van Markus met vijf vrouwen over de klachten waar zij na kanker mee te maken kregen. Hoe gaan zij daar mee om? Kunnen ze bepaalde dingen niet meer, waar hebben ze last van? Deze serie Kankermonologen is vanaf 30 oktober elke maandag om 17.00 uur te zien op LINDA.tv.

 • Diagnose kanker? Alle grond onder je voeten vandaan. Wat kun je doen als je voor het eerst in het doolhof van het medisch circuit terecht komt? Stichting Over@Leven wijst de weg. Via www.tipsbijkanker.nl bieden zij een handreiking. Ze geven adviezen maar ook financiële steun wanneer bepaalde noodzakelijke behandelingen niet vergoed worden. Stichting Over@Leven is opgericht in 2004 en ondersteunt mensen die te maken krijgen met de diagnose kanker. Klik hier voor meer informatie.

Hartelijk dank...

...Taste for Charity op 8 oktober was een groot succes met mooie wijnen, een goede opkomst, een golfclinic voor kinderen en een hele mooie opbrengst voor het Vicki Brownhuis. Reuze bedankt!  

...Donateurs AH van de Rompertpassage ’s-Hertogenbosch voor de donatie van de emballage.

...Aan een van onze gasten. Na haar overlijden is tijdens haar afscheid op haar verzoek gedoneerd voor ons huis. Waarvoor onze hartelijke dank.

Het woord is aan...Stini Ames

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Stini Ames, lees hier verder.


Boekbespreking: Waantje krijgt de knarser - Caroline Ligthart

Het kinderboek Waantje krijgt de knarser van Caroline Ligthart vertelt op lichtvoetige wijze het verhaal van Waantje. Waantje, die kanker krijgt en slimmigheidjes leert om zich minder ziek te voelen. Bijvoorbeeld hoe je met een kleine gedachte een grote verandering kunt inzetten.

De toon van het boek is vrolijk. Nare woorden worden vermeden: kanker word vervangen door knarser, chemo door kladderadatsj en bloed door rode mikmak. Ook gaat niet het hele verhaal over kanker, er komen ook genoeg andere grappige figuren die zo hun eigen problemen hebben. 

Dit boek is voor alle kinderen, voor kinderen die zelf kanker hebben of hebben gehad maar ook voor de broertjes en zusjes van kinderen met kanker. Verder biedt het boek ook steun aan kinderen waarvan een van de ouders of grootouders kanker heeft. Het boek kan natuurlijk voorgelezen worden en kinderen vanaf ca. 9 jaar kunnen het ook zelf lezen.

Kortom een mooi boek, dat kinderen die met deze ziekte te maken krijgen, zal aanspreken en troosten.

Caroline heeft 2 exemplaren gedoneerd aan het Vicki Brownhuis en deze worden uitgeleend tegen betaling van €2,- borg. Daarnaast is het boek in de boekenwinkel te verkrijgen.


Gedachte van de maand


Met dank aan: Jabbertje

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van 9.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 9.30-13.00 uur.

Like & volg ons op 

Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen