vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - oktober 2017 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf
Het is al weer oktober: Borstkankermaand. De maand dat borstkanker veel in het nieuws is en je soms, net iets meer dan je lief is, geconfronteerd wordt met kanker. Als inloophuis zijn wij natuurlijk erg blij met al die aandacht. Er zijn immers nog altijd veel te veel mensen die ons huis niet weten te vinden. We maken het deze maand daarom extra gezellig met veel bijzondere activiteiten naast ons algemene programma. Klik hier voor ons activiteitenoverzicht voor de maand oktober.


Laatste nieuws
 • Op zondag 8 oktober 2017 organiseert Lions Club Crevecoeur de Taste for Charity op Golfclub Haverleij. Een evenement dat, zoals de naam als doet vermoeden draait om proeven. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.

 • We gaan weer koken! Dinsdag 10 oktober is het weer zover. Om 17.00 uur ontvangen wij onze gasten. Onder het genot van een glaasje, bespreken we het menu en gaan aan de slag. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. De ruimte aan onze huiskamertafel is beperkt en biedt plaats aan maximaal 7 gasten per avond. Wij stellen ons huis open om 17.00 uur, maken kennis met elkaar, drinken wat en bespreken het menu. Lees hier verder.

 • Woensdag 11 oktober van 19.00 - 21.00 uur is er een themabijeenkomst in het Vicki Brownhuis in samenwerking met de Vereniging voor weduwen en weduwnaars. Deze thema avond biedt de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten en informatie te krijgen over de Vereniging voor weduwen en weduwnaars. Lees hier verder.

 • Het verwenteam van het Vicki Brownhuis organiseert 1 x per maand een speciale verwendag voor (jonge) vrouwen of mannen. Een dag waarop de gasten van ons huis eens heerlijk in de watten worden gelegd of samen aan een bijzondere activiteit deelnemen. We zijn nu alweer volop aan het broeden op een mooi programma voor 2018. De animo voor zo'n verwendag is vaak groot en dus zitten de groepen al snel vol. Aanmelden is dus noodzakelijk en deelname is pas definitief na een persoonlijke bevestiging van het Verwenteam. Tevens werken we met een wachtlijst bij teveel aanmeldingen om zo iedereen uiteindelijk een keer een verwendag aan te kunnen bieden. Houd deze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie!

 • NIEUW: Start Mindfulness opfris-training/terugkomdag op donderdag 19 oktober. Deze opfris-training/terugkomdag is een vervolg op de jaarlijkse mindfulness-training die gegeven wordt door Mirjam Gosseling in het Vicki Brownhuis. De onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere: diverse soorten meditatie en bodyscans, ademhalingsoefeningen maar ook motivatie-, discipline-, persoonlijke- of praktische problemen waarom het oefenen er soms bij inschiet of verwatert. Lees hier verder.

NIEUW! Vanaf 17 oktober starten we met een Cursus Fotografie bestaande uit 6 maandelijkse bijeenkomsten. Deze cursus wordt verzorgd door Denise van der Stappen, zij is fotograaf en geeft fotografiecursussen om op een ontspannende manier bezig te zijn met fotografie! Lees hier verder.


 • Vrijdag 20 oktober is er een inloopochtend van 10.00 - 11.00 uur voor belangstellende vrijwilligers vanaf 18 jaar bij het Vicki Brownhuis. Het Vicki Brownhuis is op zoek naar nieuwe gastvrouwen en gastheren vanaf 18 jaar en een administratieve kracht met computervaardigheden. Heb jij belangstelling en ben jij minimaal een dagdeel per week beschikbaar? Lees hier verder.
 • Wist je dat een massage een boost voor je gezondheid is en zelfs de weerstand verbetert? Massage geeft rust in je hoofd, zorgt voor ontspanning en een fijne gemoedstoestand. Zo kun je ook voor een ontspannende stoelmassage op afspraak terecht in het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.
 • Vooruitlopend op de Samenloop voor Hoop Heusden vindt op zondag 22 oktober een herfstmarkt plaats in Nieuwkuijk. De teams die zich (tot nu toe) hebben aangemeld bemannen een kraam waarin zij leuke spullen of diensten verkopen. Naast de kraampjes is er volop muziek, optredens, terras met diverse eigen gemaakte versnaperingen, een loterij en veiling. Ook het Vicki Brownhuis is aanwezig op deze markt! Lees hier verder.

 • Langzaam aan komt de herfst eraan, gaan de blaadjes gaan weer vallen en ligt het bos bezaaid met glimmende kastanjes, eikeltjes en ander decoratiemateriaal. Nu we weer meer binnen zitten is het leuk om je huis gezellig te maken met een zelfgemaakte herfstdecoratie. Hannie Bijsterbosch geeft op maandag 23 oktober een workshop: herfststukken maken  in het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.

 • Op 25 oktober 2017 vindt er een informatiebijeenkomst plaats over “Werken als je kanker hebt”. Bij confrontatie met kanker is uw werk niet het eerste om u druk over te maken. Andere vragen en onzekerheden staan voorop. Toch is het goed om geïnformeerd te zijn over uw rechten en plichten. Lees hier verder.

 • In samenwerking met de Openbare Bibliotheek en het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch organiseren wij op woensdag 15 november van 19.30 - 21.00 uur een lezing met het thema: “Hoe voeding je kans op kanker verkleint of juist vergroot”, lees hier verder.

 • Zaterdag 18 november van 14.00 tot 17.00 uur is er een regiobijeenkomst van de werkgroep VOX ( survivors 18+) in het Vicki Brownhuis. Voor iedereen die als kind kanker heeft gehad. VOX is onderdeel van de VOKK (www.vokk.nl) en staat voor VOKK Survivors. Misschien heb je last van late gevolgen en zit je met vragen. VOX laat zien dat je niet de enige bent. Lees hier verder.
 • Op woensdag 22 november, van 10 tot 12 uur, start het Vicki Brownhuis in het Oncologisch Centrum met een maandelijkse inloopmogelijkheid binnen het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Wij willen mensen met kanker en hun naasten, van jong tot oud, een informele plek bieden waar ze in iedere fase van hun ziekteproces hun verhaal kunnen vertellen. Lees hier verder.


Op vrijdagavond 24 november 2017 vanaf 20.00 uur organiseert Stichting Vicki Brown een veiling, de tweede grote jubileumactiviteit in het kader van haar 25-jarig bestaan. De veiling vindt plaats in Theater de Speeldoos in Vught. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Vicki Brownhuis. Lees hier verder.

 • Wilt u thuis nog eens het geweldige korenconcert in het Theater aan de Parade ter ere van het 25-jarig jubileum van het Vicki Brownhuis terugzien? Bestel dan deze jubileum-dvd. Deze dvd kost € 6,- en kan worden besteld door een mail te sturen naar info@vbrownhuis.nl o.v.v. jubileum-dvd en vermeld daarbij tevens uw naam en telefoonnummer. Vanaf 2 oktober ligt deze dvd dan voor u klaar in het Vicki Brownhuis om afgehaald te worden.

In en rond het huis
 • Na de vakantie hebben we de draad weer opgepakt en hebben we weer gekookt! Op dinsdag 12 september werd het nieuwe seizoen ingeluid. De recepten van de avond waren stuk voor stuk plaatjes op het bord! Lees hier het hele verslag.

 • De interactieve lezing “De helende kracht van schrijven” op woensdagavond 13 september in het Vicki Brownhuis was voor de veertien deelnemers een ware oefening op weg naar creatieve expressie. Na een inleiding van Mirjam van Belzen van Stichting Kanker in Beeld gingen we al snel onder de deskundige leiding van Karin Janssen aan de slag. Uitgaande van eigen levenservaringen kwamen er verrassend mooie resultaten. Lees hier het hele verslag.

 • Maandag 18 september werd een groep van 9 dames hartelijk ontvangen bij Salon Figaro in Rosmalen voor een geweldige verwendag. Deze dames zijn gasten van het Vicki Brownhuis omdat zij allemaal te maken hebben met dezelfde ziekte nl. kanker en eens even heerlijk een dagje verwend zouden gaan worden. Lees hier verder.
 • Op donderdag 28 september heeft het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn) regio Den Bosch haar vergadering gehouden in het Vicki Brownhuis. Het FyNeOn streeft naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van deze ziekte. Lees hier het hele verslag.

 • In de uitgave van het For You magazine Den Bosch najaar 2017, een gratis magazine over beauty, health & lifestyle, staat een artikel van Cecile Collaris over "weer werken als je kanker hebt". Klik hier om dit artikel te lezen. Ook is er een pagina gewijd aan ons huis, klik hier om het artikel te lezen. Ook is het magazine gratis af te halen in het Vicki Brownhuis.

Goed om te weten
 • Op zaterdag 7 oktober vindt het Borstkankersymposium plaats op Kasteel De Vanenburg in Putten. Een uitgebreid programma met diverse workshops voor en door (ex)borstkankerpatiënten, lees hier verder.

 • Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker bestaat 30 jaar en nodigt je uit voor de Olijfdag 2017op zaterdag 7 oktober in Soesterberg, lees hier verder.

 • Infotheek Oncologie in Tilburg geeft maandag 9 oktober uitleg over bestralingsbehandeling en een rondleiding in Instituut Verbeeten. Deze themabijeenkomst is bedoeld voor patiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden. Lees hier verder.
 • Praktijk Koningsweg geeft een cursus zelfmanagement bij oedeem om patiënten die te maken hebben met primair of secundair oedeem, eigen regie over de zorg hiervan te leren hebben/geven. De 1e bijeenkomst is op woensdagavond 11 oktober. Lees hier verder.

 • Bezoek ‘Vals Plat’ de indrukwekkende theatershow van Kitty van Mil op 12 oktober 2017 bij Markant Uden. Vals Plat is een reality-toneelsolo over kanker, waarin op authentieke wijze niets of niemand wordt ontzien. Waarin met de nodige graaiende, zwarte humor het publiek zaken te horen en te zien krijgt die meedogenloos en confronterend zijn, maar ook ontroerend en ontwapenend. Vals Plat is een een voorstelling die gegarandeerd een diepe indruk achterlaat. Lees hier verder.

 • Tijdens de borstkankermaand organiseert het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch een informatieve avond voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) op dinsdagavond 31 oktober van 18.00-21.00 uur. Deze avond geven specialisten van het JBZ uitleg over borstreconstructie en over het operatief verbeteren van de vorm van de borst bij borstkanker. Ook het Vicki Browhuis is aanwezig tijdens deze informatiemarkt. Lees hier verder.

 • Vanzelfsprekend is hét platform voor er- en herkenning van jonge mantelzorgers (JMZ’ers), waar je vragen kunt stellen en antwoorden kan vinden en gehoord wordt. Samen kijken we naar jouw situatie om te zien wat JIJ nodig hebt en waar nodig verwijzen we door. Daarnaast organiseren wij ook activiteiten, zoals de chill-avond waar jij je kan en mag ontspannen en de ruimte krijgt om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Meer weten? Kom dan op maandag 28 november naar de lancering van dit platform in Den Bosch. Lees hier verder.

Hartelijk dank....

    • Albert Hein Rompertpassage Den Bosch, heel veel dank voor de donatie van de emballage van € 166,15 aan het Vicki Brownhuis. Een mooie bijdrage voor onze dagelijkse activiteiten!

    • Heel veel dank Plastikor Nederland b.v. voor de donatie van 100 transparante naambadges met magneet aan het Vicki Brownhuis. 

Het woord is aan...Jeroen Coolen

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Jeroen Coolen, lees hier verder.


Boekbespreking: Inspirerend contact na de dood - Marianne van den Wijngaard

Na het overlijden van mijn lieve man gebeuren er onverklaarbare dingen. Zes personen zien Ad verschijnen. Hoor ik hem? Ik durf het nauwelijks te geloven. Het onzichtbare vraagt om aandacht.’
Mijn meest intieme gedachten zal ik weergeven, over het hemels contact, het snoepen aan de overzijde en het gluren om het hoekje van de dood. Is er leven na de dood? Een wandeling geeft mijn toekomst een andere wending. 

Dit is mijn verhaal, met slechts mijn waarheid. - Marianne van den Wijngaard 

Er zijn 2 exemplaren van dit boek in het huis aanwezig en deze worden uitgeleend tegen betaling van €2,- borg.


Gedachte van de maand: 

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van 9.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 9.30-13.00 uur.

Like & volg ons op 


Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen