vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - september 2017 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf

Na de zeer geslaagde zomeractiviteiten gaan we nu weer volop aan de slag met het wekelijkse programma en keren ook de maandelijkse activiteiten weer terug op de agenda. Daarbij blijven we op zoek naar nieuwe activiteiten zoals bijvoorbeeld de Mindfulness-terugkomdag of de cursus fotografie. Lees hier verder.

Tot gauw in ons huis!


Laatste nieuws
 • Op woensdag 6 september van 15.30-16.30 uur houdt Praktijk Koningsweg een inloopspreekuur in het Vicki Brownhuis. Dit inloopspreekuur is bedoeld voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad en wellicht nog vragen heeft op het gebied van bewegen, vocht, vermoeidheid of pijn. Lees hier verder.

 • We hebben een nieuwe begeleider verlies- en rouwverwerking vanaf 6 september in het Vicki Brownhuis. Nienke Loeffen zal na de zomervakantie starten als begeleider voor de verlies- en rouwgesprekken die op afspraak gemaakt kunnen worden. Lees hier verder.

 • We gaan weer koken! Dinsdag 12 september is het weer zover. Om 17.00 uur ontvangen wij onze gasten. Onder het genot van een glaasje, bespreken we het menu en gaan aan de slag. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. De ruimte aan onze huiskamertafel is beperkt en biedt plaats aan maximaal 7 gasten per avond. Wij stellen ons huis open om 17.00 uur, maken kennis met elkaar, drinken wat en bespreken het menu. Lees hier verder.

 • Het Vicki Brownhuis, de Openbare Bibliotheek en Stichting Kanker in Beeld verzorgen een interactieve lezing over de helende kracht van schrijven op woensdag 13 september in het Vicki Brownhuis. Tijdens deze avond hoort u meer over wat creatieve expressie en schrijven in het bijzonder kan betekenen voor kankerpatiënten en hun naasten. Lees hier verder.

 • NIEUW: Start Mindfulness opfris-training/terugkomdag op donderdag 14 september: Deze opfris-training/terugkomdag is een vervolg op de jaarlijkse mindfulness-training die gegeven wordt door Mirjam Gosseling in het Vicki Brownhuis. De onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere: diverse soorten meditatie en bodyscans, ademhalingsoefeningen maar ook motivatie-, discipline-, persoonlijke- of praktische problemen waarom het oefenen er soms bij inschiet of verwatert. Lees hier verder.

 • Gezocht: nieuwe koorleden! Wij zijn een fijne, enthousiaste groep die om de week op maandagmiddag in het Vicki Brownhuis zingt. De eerstvolgende keer dat we samenkomen is op maandag 18 september 2017. Plezier hebben in zingen is voor ons het belangrijkste. Ons repertoire bestaat uit lichte muziek, populaire en wereldmuziek. Lees hier verder.

 • Vanaf donderdag 28 september verzorgt Elly Strang weer de activiteit Vilten 1 x per maand in ons huis. Er is nog plaats in deze groep, dus meld je aan: klik hier

 • NIEUW! Vanaf 17 oktober starten we met een Cursus Fotografie bestaande uit 6 maandelijkse bijeenkomsten. Deze cursus wordt verzorgd door Denise van der Stappen, zij is fotograaf en geeft fotografiecursussen om op een ontspannende manier bezig te zijn met fotografie! Lees hier verder.

 • In samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch organiseren wij op woensdag 15 november van 19.30 - 21.00 uur een lezing met het thema: "Hoe voeding je kans op kanker verkleint of juist vergroot", lees hier verder.
 • Save the Date:
  • Op zondag 8 oktober 2017 organiseert Lions Club Crevecoeur de Taste for Charity op Burggolf Haverleij. Een evenement dat, zoals de naam als doet vermoeden draait om proeven. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan het Vicki Brownhuis. Lees hier en hier verder.
  • Op vrijdagavond 24 november 2017 van 20.30 - 22.30 uur vindt er een kunst- en dienstenveiling plaats in Theater de Speeldoos in Vught. Deze veiling wordt opgeluisterd met theater en muziekoptredens. De veilingmeester deze avond is de heer Harry Korst. De organisatie is i.s.m. met Rederijkerskamer Moyses'Bosch. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan het Vicki Brownhuis.

 • Wilt u thuis nog eens het geweldige korenconcert in het Theater aan de Parade ter ere van het 25-jarig jubileum van het Vicki Brownhuis terugzien? Bestel dan deze jubileum-dvd. Deze dvd kost €6,- en kan worden besteld door een mail te sturen naar info@vbrownhuis.nl o.v.v. jubileum-dvd en vermeld daarbij tevens uw naam en telefoonnummer. Vanaf 2 oktober ligt deze dvd dan voor u klaar in het Vicki Brownhuis om afgehaald te worden.

In en rond ons huis
 • Tijdens de zomermaanden juli & augustus vond er elke donderdag een zomeractiviteit plaats in of buiten het Vicki Brownhuis. Zo stond er een wandeling door de Moerputten onder begeleiding van een gids op het programma. Was er een kookworkshop waarbij een heerlijke zomerlunch werd bereid. En zo waren er nog een aantal verschillende goed bezochte activiteiten. Lees hier verder over de verschillende zomeractiviteiten.

 • Deze maand hangen er verschillende werken van de hand van Nicole Jansen in ons huis. Hier een toelichting van haarzelf: "Ik ben Nicole Jansen en ben de afgelopen 5,5 jaar werkzaam geweest in het Vicki brownhuis. Ik ben graag met mijn handen bezig om dingen te maken en omdat ik van afwisseling houd, kan dat vorm krijgen op meerdere manieren. Het uitgangspunt is mijn gevoeligheid voor kleur en het verlangen naar harmonie en schoonheid. De werken die in het huis te zien zijn: schilderijen in acrylverf of pastelkrijt en/of kleurpotlood. In de vitrinekast zijn enkele keramische werkjes te vinden en handgemaakte wenskaarten met enveloppes. Loop gerust eens binnen om een kijkje te nemen".

                           

 • Donderdag 19 juli jl. stond er een bezoek van Stichting actieve senioren Den Bosch zomerschool aan het Vicki Brownhuis op het programma. Deze groep bestond uit gasten met verschillende achtergronden zoals mensen uit de zorg en (ex)kankerpatiënten. Na een rondleiding door het huis gaf onze gastvrouw Barbara een interactieve presentatie waarna hele interessante gesprekken ontstonden over de zorg rondom kanker. Ook de groep Senioren heeft deze bijenkomst als interessant en leerzaam ervaren. Lees hier verder.

 • Zondag 17 september vindt het evenement Swim to Fight Cancer plaats in Den Bosch. Een 2,1 km lang parcours door en langs de prachtig gerestaureerde Vestingwerken in de Singelgracht en de Stadsdommel. Via de strijd tegen het water proberen honderden zwemmers zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker. Een van onze Bond-girls, Kirsten van Lierop, neemt ook deel aan dit zwemevenement, lees hier verder.

Goed om te weten
 • Stichting Vaarkracht organiseert kosteloos vaartochten voor mensen die leven met kanker en hun naasten. Even een onbezorgd dagje er tussenuit om te genieten van een vaartocht. Zo kun je bijvoorbeeld ook meevaren op 9 september 2017 met een sloepentocht vanuit Leimuiden over de Westeinderplassen, lees hier verder. Een overzicht van alle vaartochten vindt u hier in de evenementenkalender 2017.

 • Veel overlevers van kanker krijgen na hun succesvolle behandeling te maken met late gevolgen, die de kwaliteit van hun leven aantasten. Voor hen organiseert Stichting Overlevers van Kanker een speciale bijeenkomst op zaterdag 23 september in het Toon Hermans Huis in Amersfoort. Lees hier verder.

 • Vanzelfsprekend is hét platform voor er- en herkenning van jonge mantelzorgers (JMZ’ers), waar je vragen kunt stellen en antwoorden kan vinden en gehoord wordt. Samen kijken we naar jouw situatie om te zien wat JIJ nodig hebt en waar nodig verwijzen we door. Daarnaast organiseren wij ook activiteiten, zoals de chill-avond waar jij je kan en mag ontspannen en de ruimte krijgt om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Meer weten? Kom dan op maandag 28 september naar de lancering van dit platform in Den Bosch. Lees hier verder.

 • Op woensdag 4 oktober a.s. organiseert stichting Chaja wederom een Chaja-dag voor mensen die in hun eigen leven of in hun directe nabijheid met kanker zijn geconfronteerd.
  Deze dag wordt gehouden op het prachtige sfeervolle Kasteel van Oijen. Een dag waarop deelnemers geheel vrijblijvend kennis kunnen maken met diverse creatieve en (ver)beeldende expressie vormen in een kleine groep van max. 12 personen die of zelf met kanker zijn geconfronteerd of als naaste. Het is ook een dag waarop de deelnemers verwend worden met o.a. een heerlijke High Tea. Lees hier verder.
 • Op zaterdag 7 oktober vindt het Borstkankersymposium plaats op Kasteel De Vanenburg in Putten. Een uitgebreid programma met diverse workshops voor en door (ex)borstkankerpatiënten, lees hier verder.

 • Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker bestaat 30 jaar en nodigt je uit voor de Olijfdag 2017op zaterdag 7 oktober in Soesterberg, lees hier verder.
 • Bezoek 'Vals Plat' de indrukwekkende theatershow van Kitty van Mil op 12 oktober 2017 bij Markant Uden. Vals Plat is een reality-toneelsolo over kanker, waarin op authentieke wijze niets of niemand wordt ontzien. Waarin met de nodige graaiende, zwarte humor het publiek zaken te horen en te zien krijgt die meedogenloos en confronterend zijn, maar ook ontroerend en ontwapenend. Vals Plat is een een voorstelling die gegarandeerd een diepe indruk achterlaat. Lees hier verder.

Hartelijk dank...
 • De Orangerie in Den Bosch (horeca-locatie van Hutten Catering uit Veghel) wil haar maatschappelijke betrokkenheid tonen. Toen juffrouw Thara van de Klippe van NSV Ovum NOVUM ( Nijmeegse studentenvereniging) bij ons kwam om te informeren naar de mogelijkheden voor het organiseren van een studentengala, hebben wij met hen afgesproken dat ook zij hun bijdrage op ludieke wijze zouden leveren. Op het studentengala van NSV Ovum NOVUM hebben vrijwilligers gedurende de avond broodjes verkocht. De opbrengst hiervan (€ 155,-) is bestemd ter ondersteuning van het Vicki Brownhuis. Dit bedrag is door Hutten Catering naar boven afgerond tot €200. Veel dank NSV Ovum NOVUM en Hutten Catering!

 • Aan de 351 klanten van Jumbo Broeren locatie Pettelaarsweg 321 en Rivierenplein 26 in Den Bosch voor het doneren van het statiegeld van lege flessen aan het Vicki Brownhuis voor een bedrag van maar liefst €257,69!

Het woord is aan...Margo van Veggel

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Margo van Veggel, lees hier verder.


Boekbespreking: Grawitz door Reinier de Wolf
De roman 'Grawitz' begint met drie motto's en een proloog en vervolgt met 52 hoofdstukjes en een epiloog. Een vader beschrijft onder pseudoniem wat er door hem heengaat als hij te horen heeft gekregen dat zijn zoon, een vierenveertigjarige huisarts, door de Grawitz-kanker nog maar kort te leven heeft. De Grawitz-tumor heeft dan de nier al helemaal ingekapseld en is ook uitgezaaid naar longen en hersenen. In zeven maanden tijd zaait de kanker zich genadeloos verder uit en de medicatie veroorzaakt ernstige bijwerkingen. De praktijk van de zoon blijft veel aandacht vragen.
De communicatie tussen vader en zoon is bepaald problematisch soms en de vader zoekt vertwijfeld naar de oorzaken daarvan. Hij gaat gebukt onder kwellende vragen, voelt zich schuldig, en zoekt in levensbeschouwingen en kunst, bij filosofen en schrijvers naar troost voor zijn kwellende vragen. De vader-zoonrelatie komt niet tot een oplossing maar de vader komt tot verrassende inzichten.

Dit boek is GRATIS af te halen in het Vicki Brownhuis!


Gedachte van de maand

WinkeltjevanAnne

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op ma t/m do van werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur, vrijdag tot 13:00

Like & volg ons op 

Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen