vbrownhuis | Nieuwsbrief
Bijpraten - december 2016 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf


Het eerste jaar in het nieuwe huis loopt alweer bijna ten einde, wat is dit jaar snel gegaan! Het huis voelt inmiddels vertrouwd voor veel gasten en is een fijne werkplek voor alle vrijwilligers. Het was een mooi jaar met interessante activiteiten zoals het afwisselende zomerprogramma en de succesvolle informatiemarkt. Ook in 2017 willen we met nieuwe activiteiten nog meer gasten een mooi programma bieden. Klik hier om de activiteiten te bekijken.
 


Laatste nieuws
 
Gezocht
: nieuwe leden voor het koor "Zingen voor je leven". Zing je ook zo graag om uiting te geven aan je gevoelens of om je emoties er in kwijt te kunnen? Dan is samen zingen met een groep lotgenoten misschien wel iets voor jou! Op maandagmiddag in de even weken van 14.00-16.00 uur wordt er gezongen door het koor in het Vicki Brownhuis.
De eerstvolgende bijeenkomst is op maandag 12 decemberlees hier verder.
  
 • Kom dinsdag 13 december een keertje schilderen, er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Samen met anderen ga je onder de deskundige begeleiding van Rocco Ancarola aan de slag. We schilderen voornamelijk met de nat-in-nat schildertechniek waarbij je met waterverf op papier, dat van tevoren vochtig is gemaakt, schildert. Bij het nat-in-nat schilderen gaat het voornamelijk om het proces en om je eigen ervaring. We schilderen liever uit intuïtie dan naar een bedachte voorstelling waarbij de creatieve en scheppende kwaliteit naar boven kan komen. Lees hier verder.
   
 • Voordat de echte kerstdrukte begint, is op woensdag 14 december onze kerstviering met high tea. De middag begint om 14.00 uur en begint met een verhalenvertelster komt waarna we kunnen genieten van een heerlijke high-tea. Ter afsluiting rond 16.30 uur zullen ook de docenten en vrijwilligers van het huis worden uitgenodigd onder het genot van een borrel. De middag eindigt om 18.00 uur. Klik hier om je aan te melden.
 • Nog geen kerststuk in huis om de kerstsfeer compleet te maken? Kom dan op donderdag 15 december van 19.00 - 21.30 uur samen met Hannie Bijsterbosch kerststukken maken. Klik hier om je meteen aan te melden.
   
 • Let op roosterwijzing: vanaf januari 2017 worden de mandala tekenen op de donderdag samengevoegd met boetseren op dinsdag om de week. Deelnemers kunnen kiezen of zij willen boetseren of mandala tekenen onder begeleiding van Christine van der Aa. De eerste bijeenkomst boetseren / mandala tekenen is op dinsdag 10 januari 2017Lees hier verder.
   
 • Ook in januari 2017 biedt het Vicki Brownhuis weer de workshop Vilten aan. We beginnen op donderdag 5 januari en gaan door t/m donderdag 13 april. Het vilten vindt plaats éénmaal in de twee weken op donderdagochtend van 10 tot 12 uur en word gegeven door Elly Strang. Lees hier verder.
 • Nieuw: vanaf vrijdag 6 januari kunt u ook terecht voor een ontspannende hoofd- en/of handmassage van een uur. Deze wordt gegeven door de ervaren masseuse Simone Prause van Auszeit Massagestudio in Veghel. Klik hier om je meteen in te schrijven
Nieuw: we gaan koken! Op dinsdag 17 januari 2017 starten wij met een nieuwe activiteit waarbij we gaan koken. Twee gastvrouwen en een gastheer gaan u voorlopig eenmaal per maand een leuk 2-gangenmenu voorschotelen, een menu wat u samen hebt klaargemaakt. De kookgroep biedt een ongecompliceerd avondje uit met lotgenoten. Lees hier verder.

 • Nieuw: Contactgroep voor nabestaanden. We gaan starten met een contactgroep voor nabestaanden van een overleden gezinslid met kanker. Op woensdag 1 februari 2017 om 19.30 uur is de eerste bijeenkomst, dit is een informatie- en kennismakingsavond. Lees hier verder 
 • Nieuw: Workshop "Ontspannen door beweging" door Thea Eliassen Ontspanning is het begin van alles! Van alles wat je ten positieve wil veranderen. Door middel van eenvoudige beweeg- en dansopdrachten gaan we rustig en afgestemd in beweging komen. Je zult merken dat bewegen en dansen je energie kan geven en rust in je hoofd. Deze workshop start op vrijdag 3 februari 2017 en bestaat in het totaal uit 8 lessen. Lees hier verder.
   
 • Geïnteresseerd in het jaarverslag van 2015 van het Vicki Brownhuis? Klik dan hier.

In en rond ons huis
 • Op vrijdag 4 november j.l. vond er in ons huis een geanimeerde teambuilding plaats. Wij bespraken met elkaar onze toekomstvisie op en dromen voor het Vicki Brownhuis. Graag bereiken wij meer jongeren en meer gasten met een buitenlandse achtergrond. Hiertoe luisterden wij naar een enthousiaste gastpreker van het inloophuis uit Eindhoven alwaar een goed florerende jongerengroep draait. Daarnaast bespraken wij in heterogene groepen van bestuur, gastvrouwen/-heren, docenten en administratie hoe we missie en visie kunnen realiseren en duurzaam bestendigen. De komende tijd gaan wij hiermee verder, zowel op de werkvloer, met informele ontmoetingsochtenden en in het voorjaar in een nieuwe teambuildingsbijeenkomst. Hier een sfeerimpressie van de teambuilding:

          

 • Zowel de Samenloop voor Hoop in Berlicum op 20 & 21 mei 2017 als de Samenloop voor Hoop in Heesch op 10 & 11 juni 2017 hebben ons verkozen tot goed doel waarbij 10% (op basis van KWF-afspraak) van de opbrengst uit elk van deze samenlopen wordt gedoneerd aan het Vicki Brownhuis Wij zijn enorm blij dat wij uitverkozen zijn tot goede doel! Lees hier verder.
   
 • Tot en met eind janauri 2017 mogen wij het werk van Mari van Beurden in ons huis tentoonstellen. Loop gerust eens binnen om zijn werk te bekijken. Mari vertelt "sinds mijn jeugd teken ik en ben ik gefacineerd door kleur. Voor mij zijn kleur en stilte een bron van inspiratie. De serene dynamiek die in stilte aanwezig is. Schilderen is voor mij een meditatieve gebeurtenis, intuïtief onstaat zo een schilderij. Ik woon en werk in Kerkdriel."
            
 • Oproep voor een voorstelling over leven en dood. Roeland Vos zoekt mensen die van hun behandelend arts te horen hebben gekregen dat genezen niet meer mogelijk is. Hoe verder? Zo doorgaan of toch het roer om? Wat kan en wil ik nog? Hoe kijk ik terug en vooruit? Ben ik bang voor de dood? Hoe is het om het leven en de mensen om mij heen los te moeten laten? Uit de gesprekken tussen de vertellers en Roeland ontstaan de inhoud en het script. Het resultaat is de voorstelling, waarin de wezenlijke ontmoeting tussen verteller en publiek centraal staat. Lees hier verder.


Goed om te weten
 • Na een borstoperatie kun je klachten hebben van de operatiewond of van beschadigde zenuwen (als bijvoorbeeld ook okselklieren zijn verwijderd). Een heart pillow kan dan een steun zijn. Het neemt niet je klachten weg maar kan ze wel verzachten. Viva Vittoria wil graag dat zoveel mogelijk vrouwen het gemak van dit kussentje kunnen ervaren. Gelukkig is er het Vicki Brownhuis en hebben we je langs deze weg gevonden. Lees hier verder.
   
 • We zijn volop bezig om een jongeren lotgenotengroep op te richten. En wie begrijpt jongeren nou beter dan jongeren zelf? Daarom zijn wij op zoek naar jonge vrijwilligers vanaf 18 jaar om hieraan mee te werken. Lijkt jou dit interessant? Stuur dan je e-mail naar Jacqueline Crooijmans, coordinator@vbrownhuis.nl en zij neemt contact met je op. 
 • Volgend jaar in mei bestaat het Vicki Brownhuis 25 jaar. Dat willen we natuurlijk graag vieren en daarom zijn we op dit moment druk bezig met de voorbereidingen. We houden u graag op de hoogte met deze nieuwsbrief.
   
 • Maandag 28 november jl. was onze directrice aanwezig bij de lancering van het platform: Vanzelfsprekend!? Dit is het eerste onafhankelijke platform in Nederland voor en door jongeren die mantelzorg doen of hebben gedaan. Vanzelfsprekend!? houdt regelmatig activiteiten, geeft duidelijke informatie en wijst door indien nodig. Het platform werkt hierbij nauw samen met het Steunpunt Mantelzorg en Humanitas en andere belangrijke partijen in Den Bosch. Wil je meer weten over dit platform ga dan naar www.vanzelfsprekendjmz.nl. Vanzelfsprekend geldt voor deze jonge mantelzorgers die te maken hebben met het begeleiden van mensen met kanker dat ook zij welkom zijn in het Vicki Brownhuis om hun verhaal kwijt te kunnen of ervaringen te delen. 

Hartelijk dank...

Hartelijk dank aan restaurant "In de roos" uit 's-Hertogenbosch voor de bezorging van het heerlijke buffet op vrijdag 4 novebmber jl. tijdense onze teambuildingsmiddag. Bezorging op locatie is niet gebruikelijk maar voor het Vicki Brownhuis maakten zij graag een uitzondering en bezorgden zij kosteloos de maaltijd die bestond uit rijkelijk gevulde salades en vers gebakken brood.


Het woord is aan... Twan Kersten

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Twan Kersten, lees verder.
 


Boekbespreking: Jong! (en ziek), Stein de Streck ea


Er wordt een kijkje gegeven in de wereld van jongeren die lijden aan verschillende vormen van kanker. Aan de hand van twaalf individuele verhalen van jongeren (15 t/m 21 jaar) maak je persoonlijk kennis met hun wereld en de wijze waarop zij dagelijks proberen er het meeste uit te halen ondanks hun ziekte die ze continu meedragen. Met een lach en een traan wordt de lezer meegenomen in een emotionele achtbaan waarvan de uitkomst nog onzeker is. Al deze jongeren doen hun verhaal zonder een blad voor de mond te nemen. Door hun authenticiteit en eerlijkheid lezen deze verhalen alsof je er zelf bij bent geweest. Het laat iedereen beseffen dat ondanks het feit dat deze ziekte uitputtend is op zowel mentaal als fysiek vlak, je hen net als alle anderen zou moeten behandelen. De jongeren hunkeren naar een normaal leven zodat ze niet continu hoeven te denken aan hun ziekte. Al deze jongeren hebben naast hun ziekte gemeen dat ze allemaal naar dezelfde 'Kom op tegen Kanker'-zomerkampen zijn geweest waar ze met lotgenoten hun problemen voor even konden inruilen voor een feestelijk gevoel. Met foto's van de geïnterviewden in zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.

Met dank aan WPGmedia voor de donatie van 2 exemplaren van dit boek. Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van het Vicki Brownhuis en wordt uitgeleend tegen een betaling van € 2,- borg.


Gedachte van de maand......

         

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur, vrijdag tot 13:00 uur
 Like & volg ons op Facebook
Steun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen