Bijpraten - juni 2016 webversie
 headervbrown.jpg
Bijpraten is de nieuwsbrief van de Stichting Vicki Brown. Een inloophuis voor ’s-Hertogenbosch en omgeving waar volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten van harte welkom zijn.

Speelt kanker een rol in uw leven?
Dan is het Vicki Brownhuis er, ook voor ú!


Woordje vooraf

Met de maand juni begint ook de zomer en wij zijn er klaar voor!
Voor de zomermaanden juli en augustus hebben we een gevarieerd programma samengesteld, met voor elk wat wils. Lees gauw verder en meld je snel aan want het aantal deelnemers is beperkt!


Laatste nieuws


Zomerprogramma juli & augustus: 
Tijdens de maanden juli en augustus is het Vicki Brownhuis dagelijks geopend van 9.30 uur - 13.00 uur en zijn onze gastvrouwen aanwezig om gasten te ontvangen. Daarnaast hebben we een speciaal zomerprogramma; elke donderdagochtend van 10.00 uur - 13.00 uur vindt er een activiteit plaats onder begeleiding van een docent en ter afsluiting is er een gezellige gezamenlijke lunch. Voor elke activiteit zijn 10 plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij en meld je meteen aan voor een of meerdere activiteiten. De kosten voor deelname aan een activiteit bedragen € 7,50 per persoon (incl. koffie/thee en lunch).

 • Donderdag 7 juli - stadswandeling met een gids van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
  U wandelt met een ervaren gids door de historische binnenstad van ‘s‑Hertogenbosch. U zult verbaasd staan wat de stad dan aan geheimen prijsgeeft. De stadsgids voert u door smalle karakteristieke straatjes, over pleinen en langs bekende Bossche monumenten en vertelt verhalen uit het verleden en heden van een stad in beweging. Na de wandeling kunt u tijdens de lunch in het Vicki Brownhuis nog gezellig even napraten. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 14 juli - viltworkshop door Elly Strang
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. We gaan vilten! En dat kan op veel verschillende manieren, maar de basis is altijd: de wol van het schaap gebruiken om er, met gebruikmaking van warm water en groene zeep, een prachtige nieuwe stof van te maken. Omdat daar behoorlijk wat tijd in gaat zitten, gaan we vandaag op de verkorte toer: we gebruiken voorbewerkt vilt in verschillende kleurtjes. Wat je daarmee allemaal kunt doen, ervaar je tijdens deze workshop vilten. En wie weet raak je dan, net als ik, helemaal in de ban van vilt!!! De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch in het Vicki Brownhuis. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 21 juli - rondleiding in het Jheronimus Bosch Art Center
  Het Jheronimus Bosch Art Center stelt permanent alle werken van de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch ten toon. Het gaat hier niet om originele panelen maar om hoogwaardige fotoreproducties op ware grootte afgedrukt en prachtig ingelijst. Onder begeleiding van een gids tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de wonderbaarlijke werken van Jheronimus Bosch. Na de rondleiding kunt u tijdens de lunch in het Vicki Brownhuis nog even gezellig napraten. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 28 juli - workshop boetseren en mandala tekenen door Christine van der Aa.
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. Aan de hand van het voor die dag gekozen thema kies je zelf of je gaat boetseren of mandala tekenen. In deze workshop mag je je eigen fantasie gebruiken en gaat het meer om het proces dan om het resultaat. Zowel het boetseren als het mandala tekenen zijn een heerlijk ontspannende activiteit die je zelf een keer ervaren moet hebben om te weten wat het voor jou doet. De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 4 augustus - zangworkshop door Annet Vervoort
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. Onder leiding van Annet Vervoort en pianist Ton van Alphen gaan we onze stemmen bevrijden en lekker zingen. Zangervaring is niet nodig, het plezier hebben staat centraal, want zingen maakt je blij en geeft energie! De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch in het Vicki Brownhuis. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 11 augustus - schilderen met Tineke
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. Onder leiding van Tineke Schakenraad gaan we een schilderij maken dat geheel vanuit jezelf komt. Werk vanuit je eigen ideeën en laat je verrassen doordat wat er tevoorschijn komt altijd goed is. De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch in het Vicki Brownhuis. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 18 augustus - yoga met Desiree Schellekens
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. Voor mensen die kanker (gehad) hebben, kan yoga beoefenen een mooie manier zijn om lichaam en geest weer in balans te brengen. Het gaat bij yoga niet om bereiken of presteren, ieder oefent binnen zijn of haar eigen grenzen. Daarbij wordt in de groep natuurlijk rekening gehouden met eventuele gevolgen of beperkingen die je misschien hebt. Yoga kan je helpen het contact met je lichaam te herstellen, vertrouwen in je lichaam te hervinden en weer eens te kunnen genieten van wat er allemaal is. De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch in het Vicki Brownhuis. Klik hier om je meteen in te schrijven.

 • Donderdag 25 augustus - kralenworkshop door Joost van Dijk
  We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in ons huis. Onder leiding van Joost van Dijk gaan we een armband of ketting maken met verschillende kralen en materialen. De ochtend wordt afgesloten met een gezellige lunch in het Vicki Brownhuis. Klik hier om je meteen in te schrijven.

In en rond ons huis
 • Op zondag 22 mei was het tijd voor de informatiemarkt en tevens open dag, georganiseerd door het VBH voor alle mensen die te maken hebben met kanker en hun naasten. De informatiemarkt is een nieuw concept: aanbieders uit de 1e lijn (fysiotherapeuten), patiëntenorganisaties, Breiboezem, docenten van het VBH en vele gastvrouwen stonden klaar om nieuwe gasten en andere geïnteresseerden te ontvangen. Veel mensen hebben ons gevonden en kennisgemaakt met ons huis. De yogales zat helemaal vol, de workshop diepteontspanning had veel nieuwe gasten, in de creatieve ruimte was het druk en de gasten maakten mooi schilderwerken en boetseerbeelden. In de huiskamer hadden patiëntenorganisaties hun stand ingericht en kregen veel vragen, het KWF kwam ook langs en de gastvrouwen hebben veel nieuwe gasten een rondleiding gegeven en over het VBH verteld met al onze mogelijkheden. Het was een geslaagde middag en dit krijgt zeker een vervolg. Wanneer? We houden jullie op de hoogte!

                   
 • Gastvrouwen bezoeken Hospice De Duinsche Hoeve: het is onze ervaring dat mensen die weinig bekend zijn met het Vicki Brown Huis soms denken dat we een hospice zijn. Zoals jullie weten, onze trouwe lezers van deze nieuwsbrief, is dat niet zo. In april kregen we een uitnodiging om kennis te maken met het Hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen. Onze gastvrouwen maakten graag gebruik van deze invitatie en op 18 mei vertrokken 10 gastvrouwen naar het Hospice voor een nadere kennismaking en een rondleiding.  Ze waren diep onder de indruk van de passie van de vrijwilligers van het prachtige hospice. Zoals één van de gastvrouwen meldde: ‘het is een indrukwekkende periode van een mensenleven als je daar verblijft, van alle bevlogenheid van de mensen werd ik vrolijk, zo mooi om dat te voelen’.

 • Momenteel exposeert Roza van Wordragen met haar werk in ons huis. Roza schildert nu zo'n 11 jaar en na met verschillende technieken en onderwerpen te hebbben gewerkt, gaat haar voorkeur uit naar werken met olieverf. Realistische stillevens hebben haar voorkeur waarbij zij probeert er een zeker sfeer in te brengen. De laatste jaren schildert zij ook landschappen. Kijk op www.rozateuntje.com voor meer informatie.

                                

                    stilleven                          porseleinen schaaltje                       vlinders


Goed om te weten
 • De ondersteuning die Stichting Buddyhulp biedt, is een aanvulling op bestaande zorg. Mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte zoals bijvoorbeeld kanker verdienen en krijgen onze aandacht. Er kan kosteloos een beroep op ons gedaan worden. De stichting is een energieke organisatie met vrijwilligers. We koppelen buddy’s aan cliënten. In principe voor één jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar. Klik hier voor meer informatie.
 • Stiching Vaarkracht organiseert kosteloos vaartochten voor mensen met kanker en hun naasten. Even een inbezorgd dagje er tussenuit om te genieten van een vaartocht. Een overzicht van alle vaartochten vindt u hier in de evenementenkalender 2016.

Hartelijk dank...Rodney Weterings

Veel dank is het Vicki Brownhuis verschuldigd aan het altijd betrokken oud-bestuurslid Rodney Weterings. Sinds november 2011 was Rodney betrokken bij ons huis. Hij was (en is nog steeds) een man met een missie: het zoeken van goede nieuwe huisvesting voor het Huis. Dat is meer dan gelukt, zoals bekent wonen we sinds 1 december in bij Brabant Wonen. Dat is de verdienste van Rodney. Nu zijn doel is bereikt is hij per mei j.l. teruggetreden uit het bestuur om nieuwe bestuursleden met andere kwaliteiten ruimte te geven om van betekenis te zijn voor het VBH. Op 9 mei hebben het bestuur en de vrijwilligers afscheid van Rodney genomen en hem bedankt voor zijn jarenlange inzet voor ons Huis. Bij zijn afscheid kreeg hij een boek (Rodney blijkt een heuse boekenverslinder).
Veel dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan!


Het woord is aan....

In het Vicki Brownhuis zijn bijna zeventig vrijwilligers actief. Een groot deel hiervan is gastvrouw, maar ook het bestuur, de docenten en administratieve krachten zijn vrijwilligers. Graag willen we de drijvende krachten van het Vicki Brownhuis aan je voorstellen en hen laten vertellen waarom het Vicki Brownhuis inspirerend voor hen is. Vandaag is het woord aan Katja van der Rest. Lees hier verder.


Boekbespreking: Leven met een gouden randje

Het boek "Leven met een gouden randje, kracht en kleur bij kanker", brengt 11 vrouwen met kanker in beeld die krachtig in het leven staan. Dit boek is in de eerste plaats bedoel als een steun in de rug voor vrouwen met kanker die in het medisch traject zitten. Maar ook bedoeld voor hun naasten en voor hulpverleners die te maken hebben met voorlichting en begeleiding van vrouwen met kanker.

Dit boek is gratis af te halen bij het Vicki Brownhuis. Zolang de voorraad strekt.


Gedachte van de maand

 

De beste zon is een blij gezicht

 Philip Bosmans, Belgische pater en schrijver 1922-2012

                                  

Vicki Brownhuis 's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan 469, 5213 JA 's-Hertogenbosch
Tel. 073-6148550. Open op werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur, vrijdag tot 13:00 uurSteun ons met uw donatie op NL23RABO01445.56.898 t.n.v. Stichting Vicki Brown

Uitschrijven | Wijzigen | Doorsturen